Politie Groningen

Zondag 25 januari 2009

Provincie Groningen, 25-01-2009

Groningen: Drent buiten bewustzijn na openlijke geweldpleging

Een 27-jarige inwoner van Hoogeveen is zondagmorgen gewond geraakt bij een mishandeling aan de Rademarkt in Groningen. De Drent werd door een hard voorwerp op het hoofd geraakt. Het slachtoffer raakte daarbij buiten bewustzijn en is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft even later een 33-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de openlijke geweldpleging. Hij is ingesloten voor verhoor. De politie hoort diverse getuigen en doet verder onderzoek. Bovendien bekijkt de politie of er een relatie is met een discussie eerder die nacht bij een automatiek aan de Grote Markt. Personen die zich nog niet bij de politie hebben gemeld, maar wel meer informatie hebben worden verzocht contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: Grijpskerker gooit glazen en mishandelt portier

De politie heeft zaterdagnacht een 24-jarige man uit Grijpskerk aangehouden op verdenking van mishandeling. De Grijpskerker was vervelend in een horecagelegenheid in de Peperstraat. Hij gooide volgens getuigen glazen in de richting van een barmedewerker. Een portier wilde de man uit het café zetten, maar werd daarbij door de verdachte geschopt en geslagen. Beveiligingsmedewerkers probeerden de man onder dwang te houden totdat de politie kwam. Toen hem werd verteld dat hij was aangehouden probeerde de amokmaker een agent te verwonden. Ook een andere beschonken man uit Grijpskerk (22 jaar) werd meegenomen, maar kon enige tijd later het bureau verlaten. De 24-jarige verdachte is ingesloten.

Groningen: man op straat beroofd

Een 24-jarige man uit Rotterdam is zaterdagmiddag in de Johan de Wittstraat in Groningen beroofd. De man liep op het trottoir toen een onbekende man plotseling een telefoon van het slachtoffer afpakte. De verdachte stapte daarna in een gereedstaande auto en ging er vandoor in de richting van de Almastraat. Daarbij reed het voertuig tegen een geparkeerde auto, maar hij wist wel te ontkomen. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: Stadjer valt in diepenring

Een 53-jarige jarige inwoner van Groningen is zaterdagochtend aan het Lopendediep in de diepenring gevallen. De man was op stap geweest en gleed uit nabij een woonboot. Het lukte de Stadjer niet meer uit het water te komen. Na lang schreeuwen werden mensen in een nabijgelegen boot wakker. Een van hen waarschuwde de hulpverleningsdiensten. De Groninger is met gebroken ribben naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: achttal bedreigd en geslagen

Acht jongeren in de leeftijd van 13 t/m 20 jaar zijn zaterdagavond in de Heerestraat lastig gevallen door een andere groep personen. Het achttal uit Groningen, Sappemeer, Nieuwe Pekela, Siddeburen en Wagenborgen was aan het eten geweest in een fastfoodrestaurant en werd vervelend benaderd door een aantal personen. Buiten kwam het tot een woordenwisseling. Vanuit de onbekende groep werden daarbij bedreigingen geuit. Een paar jongeren uit de groep van acht werd geslagen. Ook moest een 16-jarige jongen uit Wagenborgen geld afgeven. De gedupeerden doen aangifte. De politie doet onderzoek.

Groningen: Stadjer gooit met fietsen

De politie heeft zaterdagnacht op de Grote Markt een 19-jarige Groninger aangehouden voor het omver schoppen en gooien van fietsen. Agenten hoorden het lawaai en liepen in de richting van de oostkant van het plein. Daar troffen ze de vervelende Stadjer aan. Op het politiebureau gaf hij toe verantwoordelijk te zijn voor het baldadige gedrag. De man kon met een bekeuring het bureau verlaten. Hij kreeg een omgevingsverbod van acht uur van het centrum van Groningen.

Groningen: Utrechter rijdt jongens van fiets

Een 15-jarige jongen is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding op de kruising Hoendiep met de Friesestraatweg. De inwoner van Groningen zat achterop de fiets van een 16-jarige plaatsgenoot. Een 25-jarige automobilist uit Utrecht wilde van het Hoendiep afslaan naar de Friesestraatweg, maar gaf geen voorrang aan de fietser die over het fietspad reed. Door de aanrijding vielen de jongens van de fiets. De jongste raakte daarbij gewond aan zijn been. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie.

Groningen/Winschoten: autos vernield

Op de Hoge der A in Groningen en in de Stationsstraat in Winschoten zijn zaterdag diverse autos vernield. In Groningen kreeg de politie een melding dat drie jongeren zaterdagmorgen op de Hoge der A betrokken waren geweest bij het kapot maken van voertuigen. Het drietal wist zich uit de voeten te maken. In de omgeving van de Stationsstraat in Winschoten zijn zaterdagnacht van diverse autos spiegels vernield. Het gaat vermoedelijk om zon tien voertuigen. De politie vraagt gedupeerden aangifte te doen. Dat kan digitaal via de link aangifte op de website www.politie.nl/groningen. Mensen die meer informatie hebben over de vernielingen worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

Foxhol: discussie leidt tot vechtpartij

Een gesprek over politiek is zaterdagnacht in een horecagelegenheid in Foxhol uit de hand gelopen. Twee kroegbezoekers, een 46-jarige man uit Foxhol en een 32-jarige man uit Hoogezand, raakten in een verhitte discussie. De dialoog mondde uit en een ruzie, waarbij beide mannen een glas kapot sloegen. Deze glazen werden vervolgens gebruikt bij een vechtpartij. Beide vechtersbazen raakten gewond en moesten in het ziekenhuis worden behandeld.

Ter Apel: politie neemt telefoon in beslag

De politie heeft zaterdagnacht de telefoon van een 63-jarige man uit Ter Apel in beslag genomen. De dronken beller viel die nacht diverse mensen telefonisch lastig. Zo belde de Ter Apeler meerdere keren naar een zorginstelling met seksueel getinte vragen en opmerkingen. De instelling was er niet van gediend en waarschuwde de politie. Die ging naar de woning van de man en sprak hem aan op zijn gedrag. Toen de politie later in de nacht weer klachten kreeg, gingen agenten opnieuw naar de woning. Daar werd besloten de telefoon in beslag te nemen.

Zuidwolde: automobilist onder invloed

Bij een controle in Zuidwolde is zaterdagnacht een 44-jarige automobilist uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten zagen de man rijden op de Oosterseweg en zetten hem langs de kant van de weg. De Stadjer bleek te veel alcohol te hebben genuttigd. In zijn bloed zat 1,25 promille alcohol. De bestuurder kreeg een rijverbod van vijf uur. De politie maakt proces-verbaal op.

Stadskanaal: inbraak in bedrijfspand

Een onbekende man heeft zaterdagmiddag diverse gereedschappen gestolen uit een bedrijfspand aan de Noorderdiep in Stadskanaal. Een getuige zag dat de goederen werden weggenomen en waarschuwde de politie. Bij aankomst van de politie was de verdachte al weg. De eigenaar zal aangifte doen. De politie doet onderzoek.

Winschoten: jonge alcomobilist in berm met gestolen auto

De politie heeft zaterdagnacht op de Beertsterweg in Winschoten een 21-jarige automobilist uit Veendam aangehouden. De politie kreeg de melding dat een auto nabij een rotonde met de Oostelijke Rondweg in de berm stond. Bij de auto stonden twee personen. De 21-jarige Veendammer bleek te hebben gereden. Uit een alcoholtest kwam naar voren dat de beginnend bestuurder 1,35 promille alcohol in zijn bloed had. De auto was gestolen. De verdachte is ingesloten. Zijn rijbewijs is hij voorlopig kwijt.

Winsum: helmloze bromfietser onder invloed

Een 20-jarige bromfietser uit Winsum is zaterdagnacht in zijn woonplaats bekeurd omdat hij alcohol had genuttigd en zonder helm reed. Agenten reden op de Meeden toen een onbekende bromfietser zonder verlichting aan kwam rijden. De bromfietser zag de politieauto en wist zich uit de voeten te maken. Even later werd de Winsumer op de Hamrik staande gehouden. Op het politiebureau moest hij een alcoholtest doen. De test wees uit dat hij 0,85 promille alcohol in zijn bloed had. Het rijbewijs van de bestuurder is ingenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft zaterdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Engelbert, Olgerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 362, aantal overtredingen: 52, hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Hoendiep: aantal geregistreerde voertuigen: 219, aantal overtredingen: 58, hoogst gemeten snelheid: 83 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.