Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Henk Langen

23/01/2009

De heer H.C.M. Langen (74) ontvangt op vrijdag 23 januari de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld. Hij zet zich al jarenlang in voor de woonwijk Bottendaal.

Henk Langen heeft zich als bewoner van Bottendaal steeds ingezet voor de verbetering, opbouw en het behoud van de wijk. Hij begon daarmee in de jaren zeventig als lid van de `Trouwe Wijkbewoners' en hij doet dat nu nog steeds.
Langen is zijn vrijwilligerswerk begonnen met acties tegen verkeersoverlast in de Burghardt van den Berghstraat en tegen verpaupering van de huizen. Hij was dagelijks te vinden in het wijkcentrum aan de Burghardt van den Berghstraat, waar hij allerlei groeperingen een handje hielp en waar hij zo'n beetje in iedere werkgroep zat van de Bewonersorganisatie Bottendaal (BOB). Langen zette begin jaren tachtig samen met anderen een woonspreekuur op voor de buurt. Vanaf die tijd ondersteunde hij (toekomstige) Bottendalers bij woningtoewijzing en -verbetering, hielp bij het invullen van huursubsidieformulieren, enzovoort. Ook zette hij zich sterk in voor de tot standkoming van de Natuurtuin. Henk Langen heeft zich jarenlang met hart en ziel ingezet voor de BOB. In 1991 richtte Langen, samen met buurtbewoonster Liesbeth Khaled, de BBSB op: Bewonersgroep Behoud Speelveldjes Bottendaal. Dankzij dit initiatief kunnen Bottendaalse kinderen veilig spelen in deze dichtbebouwde, stenige wijk. Geheel onbezoldigd staat hij ook klaar voor de kinderen in Speeltuin het Kraaiennest. Bij ziekte of vakantie zorgt hij ervoor dat de speeltuin gewoon opengaat. En ook als de beheerders er wel zijn, draagt Henk een steentje bij. Bovendien is hij medeorganisator van het jaarlijkse bouwkamp, waar ongeveer 200 kinderen hutten komen bouwen.
Op vrijdag 23 januari om 17.00 uur reikt loco-burgemeester Hans van Hooft de Zilveren Waalbrugspeld uit tijdens de Nieuwjaarsborrel van de BOB. Dit vindt plaats in wijkcentrum Bottendaal, Burghardt van den Berghstraat 114, Nijmegen.