Gemeente Aalten


Stand van zaken diverse activiteiten in Bredevoort

Eind december is de stand van zaken omtrent het parkeren van autos in de kern van Bredevoort al nader toegelicht. Hier volgt een korte impressie van de voortgang in Bredevoort.

Herinrichting Kruittorenstraat

Op 10 december jl. is gestart met de werkzaamheden voor het opknappen van het 1^e deel van de Kruittorenstraat. De burgemeester heeft daarbij één van de nieuwe laanbomen aan de Kruittorenstraat geplant. De asfaltverharding wordt nu vervangen door een gebakken klinkerbestrating. Ook worden extra parkeervakken en klassieke lantaarnpalen aangebracht.

Er wordt nog gestudeerd op het herstel van een deel van de vestingwal bij de gracht aan de Kruittorenstraat. Op basis van het archeologisch onderzoek dat is verricht en bestudering van diverse bronnen ontstaat nu meer inzicht in de vorm van het bastion/wal op die plaats in verschillende perioden.

Er zal op korte termijn overleg plaatsvinden met Bredevoorts Belang (aanliggende grondeigenaar) en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten om precies te bepalen wat we wel en niet kunnen terugbrengen.

Herinrichting t Zand

Gewoon de bestrating oppakken en het plein opnieuw inrichten! Zo eenvoudig is het niet.

Er zijn vele vergunningen en onderzoeken nodig omdat het plein in een beschermd stads- en dorpsgezicht ligt.

Met name het archeologische onderzoek voor deze locatie heeft nogal wat gevolgen voor de uitvoering van het herinrichtingsplan.

We wisten natuurlijk dat er op deze plek resten van het oorspronkelijke kasteel onder de grond zouden zitten. Bij archeologie is het zo dat men het liefst heeft dat je dat zo veel mogelijk op de vindplaats laat zitten. Niet aankomen en onder de grond bewaren is het beste.

Er heeft in september 2008 een eerste archeologisch onderzoek plaatsgevonden met behulp van een grondradar en grondboringen. Daarbij zijn resten van muren/puin en de locatie van enkele vroegere kasteelgrachten waargenomen. Sommige resten zitten zo ondiep dat we die bij de herinrichting zeker tegenkomen.

Er zal daarom, vlak voor de aanleg/herstratingswerkzaamheden, nog een nader archeologisch onderzoek plaatsvinden. Daardoor hopen we nog meer inzicht te krijgen in de exacte omvang, aard en de diverse ontwikkelingen die het kasteel heeft doorgemaakt.

Op basis van dit nadere onderzoek zal dan ook worden bekeken in hoeverre resten van het vroegere burcht/kasteel(terrein) visueel zichtbaar kunnen worden gemaakt op het plein.

Na de herinrichting van t Zand is er in ieder geval meer inzicht op de juiste plek en vorm van de vroegere burcht/kasteel en het direct aanliggende terrein. We zullen daarover dan zeker informatie geven op de locatie.

De start van de werkzaamheden op t Zand wordt ingeschat op april 2009.

Er is overleg met Bredevoort Boekenstad om bij de uitvoering van het werk zoveel mogelijk rekening te houden met de geplande evenementen, boekenmarkten etc. In goed overleg zullen alternatieve locaties worden gebruikt. Dit is met name in de zomerperiode nodig.

Woningbouw Bekendijk

Het ontwerp van het bestemmingsplan lag tot donderdag 22 januari 2009 ter inzage. In het ontwerpplan is het appartementengebouw op de hoek Roelvinkstraat/Misterstraat vervangen door enkele grondgebonden woningen. De behandeling van het plan is gepland in de raadscommissie ROWM van 26 februari 2009 of 4 april 2009. Het plan wordt daarna ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Parkzone Noord

Er wordt een inrichtingsplan opgesteld, door een landschapsarchitect, voor het gehele gebied aan de noordzijde van de Grote Gracht. Dat gebeurt tegelijkertijd met het inrichtingsplan voor het park bij de Buitenplaats.

Het is de bedoeling dat er een (deels) natte parkachtige inrichting gaat komen als versterking van de wandelmogelijkheden rond en vanuit Bredevoort en dat (op termijn) er meer openheid richting het buitengebied ontstaat (vroegere schootsvelden).

Zodra dit concept-plan met de diverse grondeigenaren is doorgesproken en er bij hen voldoende draagvlak is, zal er een informatieronde worden georganiseerd zodat ook de bewoners van Bredevoort er op kunnen reageren.

Stadsbroek III

Op 26 februari 2009 is er een inloopmiddag voor de bewoners van Stadsbroek lll (huisnr 117 t/m 155) over het opnieuw inrichten van het pleintje. Aan de hand daarvan zal een definitief herinrichtingsplan worden gemaakt dat nog voor de zomer in uitvoering kan gaan.

Klankbordgroep

Omdat er zoveel verschillende activiteiten in Bredevoort spelen is er een Klankbordgroep waarmee regelmatig overleg worden gevoerd. Deze Klankbordgroep bestaat uit drie vaste vertegenwoordigers namens de BREM, Bredevoort Boekenstad en Bredevoorts Belang. Dat zijn respectievelijk: de heren A. Van Wezel, J. Klooster en E.J. Grijsen. Daarnaast maximaal vier personen die direct bij wat grotere projecten zijn betrokken. Dat kunnen buurtbewoners zijn of anderszins belanghebbenden. Deze vier leden zorgen er dus voor dat de Klankbordgroep een wisselende samenstelling krijgt.

De huidige wisselende leden zijn: de heren A. van der Geest (buurtbewoner locatie Bekendijk/Misterstraat), W.R. Tolkamp (buurtbewoner Koppelkerk eo) en mevr. H. Veldkamp (buurtbelanghebbende Kulturhus, locatie Bastion)

Als u vragen hebt of nieuwe plannen wilt opstarten kunt u contact opnemen met mw. C.M. Snels (vanaf 29 januari nieuw telefoonnummer 0543-493308), email c.snels@aalten.nl