Politie Haaglanden

Persberichten 26 januari

Haaglanden, 26-01-2009

Verdachte skimming aangehouden
Den Haag Een 37-jarige Hagenaar ontdekte skimapparatuur toen hij zondag 25 januari rond 16.30 uur wilde pinnen bij een bank aan de Theresiastraat. De man trok direct de skimapparatuur van de pinautomaat en belde de politie. In afwachting van de komst van de politie merkte de man dat hij gevolgd en in de gaten gehouden werd door twee Oost-Europeanen. Toen de agenten ter plaatse kwamen, hielden zij een 23-jarige verdachte aan en namen de aangetroffen skimapparatuur in beslag. De tweede verdachte wist te ontkomen. De verdachte is op het politiebureau in verzekering gesteld en de politie stelt nader onderzoek in naar de identiteit van de tweede verdachte.

Skimmen levert veel geld op
Skimmen komt voor in meerdere varianten. Zo kunnen criminelen in winkels nagemaakte omhulsels van een betaalautomaat over de echte automaat plaatsen. Deze omhulsels zijn voorzien van apparatuur die de pincode opslaat wanneer deze wordt ingetoetst en de gegevens van de magneetstrip kopieert als deze door de gleuf wordt gehaald. Daarnaast worden kaartjesautomaten op treinstations, pinautomaten bij banken en betaalautomaten bij onbemande tankstations bewerkt. In de meeste gevallen plaatsen de skimmers een nep-front vóór de werkelijke voorkant. Ook dit front is voorzien van apparatuur die de magneetstrip scant. Door een cameraatje van bijvoorbeeld een mobiele telefoon boven de cijfertoetsen van de pin- of betaalautomaat te plaatsen, weten de criminelen ook de benodigde pincode te bemachtigen. Daarna plunderen ze de rekening en verdienen op deze manier grof geld. Een Hagenaar die die kort geleden bij toeval werd aangehouden was in het bezit van twintig duizend euro. De man maakte tijdens het pinnen gebruik van zogenaamde White plastics: passen die geen enkel uiterlijk kenmerk van een bestaande bankpas of credit card hebben, maar waarop wel een magneetstrip is aangebracht die overeenkomt met de strip op de geskimde pas.

Preventieve maatregelen
De opsporing van skimmers is geen eenvoudige zaak, er zijn echter wel simpel preventieve maatregelen te nemen. Ondernemers kunnen de betaalautomaten in hun zaak merken zodat een nagemaakt omhulsel van een standaard betaalautomaat direct opvalt. Een boekenwinkel in Den Haag heeft de automaat in de zaak bijvoorbeeld rood geverfd.

Veilig pinnen doe je zo
Ziet je vaste pinautomaat er anders uit ? Gebruik hem dan niet. Dek met je hand de pincode af. Meelezers maken zo geen kans. Doe zo snel mogelijk melding bij je bank.
Doe aangifte bij de politie. Bij sommige banken is dat nodig om het geld terug te krijgen.

Dronken man rijdt tegen paal
Den Haag Een beschonken Hagenaar (36 jaar) reed zondag 25 januari omstreeks 14.30 uur op de kruising van de Hobbemastraat en het Om en Bij met zijn auto tegen een paal. Ter plaatse bleek dat de man dermate onvast op zijn benen stond, dat de agenten hem aanhielden op verdenking van rijden onder invloed. De man was zodanig onder invloed dat het hem niet lukte mee te werken aan een blaastest. Een politiearts nam op het politiebureau een bloedproef van de man af. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole
Den Haag Tijdens een snelheidscontrole op de Burgemeester Patijnlaan controleerde Politie Haaglanden zondag 25 januari tussen 13.30 uur en 23.00 uur in totaal 3352 bestuurders op hun gereden snelheid. Van hen krijgen 115 bestuurders een bekeuring voor het overschrijden van de maximum toegestane snelheid. De hoogst gemeten snelheid was 73 km/uur, terwijl 50 km/uur is toegestaan.

Beschonken bestuurders aangehouden
Den Haag In de nacht van zondag 25 op maandag 26 januari werden in Den Haag drie bestuurders aangehouden voor rijden onder invloed. Omstreeks
01.30 uur hielden agenten een 42-jarige Hagenaar staande omdat hij mobiel belde terwijl hij auto reed. Toen zij vermoedden dat hij onder invloed was, hielden zij hem aan. Op het politiebureau blies hij 640 ugl. Hij kreeg hiervoor een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.
Omstreeks 03.00 uur werden op het Spui en op de Laan respectievelijk een 18-jarige Alphenaar en een 43-jarige Hagenaar aangehouden. De 18-jarige blies 350 ugl. De 43-jarige blies 450 ugl. Beide bestuurders waren beginnend bestuurders. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Jongen mishandeld
Den Haag Een 15-jarige jongen uit Den Haag is zondagavond 25 januari het slachtoffer geworden van mishandeling. De jongen bracht omstreeks 20.45 uur zijn vriendin naar het busplatform op de Leyweg. Samen liepen ze door het winkelcentrum aan de Leyweg. Ter hoogte van de Bart Smit kwamen ze een groep jongens tegen die hen uitschold. De jongen en zijn vriendin gingen hier niet op in en liepen door. Nadat de jongen zijn vriendin op de bus had gezet, liep hij via dezelfde route terug. Bij de Bart Smit stond nog steeds de groep jongens. De jongen probeerde nog een andere route te nemen, maar een jongen uit de groep stapte op een fiets en reed in zijn richting. Deze jongen begon uit het niets op het slachtoffer in te slaan. Hij werd opgehitst door de andere jongens uit de groep. Het slachtoffer werd bont en blauw geslagen en tegen een winkelruit geduwd. Na de mishandeling ging de groep er vandoor. Het slachtoffer deed aangifte en kon de politie vertellen hoe zijn belager heette. De politie stelt een onderzoek in en roept getuigen op zich te melden bij Bureau Beresteinlaan via 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Gestolen bromfiets
Den Haag Doordat hij met een bromfiets zonder kentekenplaten op het fietspad langs de Lozerlaan liep, trok een 21-jarige Hagenaar de aandacht van surveillerende politieagenten. De agenten zagen de man zondagmiddag 25 januari om 14.00 uur lopen en ze vertrouwden het niet. Toen ze een onderzoek instelden, bleek dat het contactslot van de brommer was verbroken en dat het framenummer was weggevijld. De Hagenaar werd aangehouden. Tijdens zijn verhoor verklaarde hij dat hij de brommer gekocht had. De politie onderzoekt deze zaak.

Onder invloed met ongeldig verklaard rijbewijs
Den Haag Een 39-jarige automobilist uit Den Haag liep zondagmiddag 25 januari tegen de lamp toen hij op de Cor Spaanslaan werd gecontroleerd. Politieagenten zagen de man om 16.50 uur op de Emily Belonfantdreef in zijn auto rijden en besloten hem te controleren. Nadat ze hem aanspraken, bleek dat de bestuurder onder invloed was. Hij werd aangehouden en aan het bureau blies hij 615 ugl. Daar bleek verder dat zijn rijbewijs volledig ongeldig was verklaard. De man kreeg een proces-verbaal voor de verschillende strafbare feiten en hij kreeg een rijverbod.

Winkeldieven aangehouden
Den Haag De politie hield zondag 25 januari rond 16.00 uur twee verdachten van winkeldiefstal aan. De mannen, een 29-jarige en een 42-jarige Hagenaar, hadden uit een winkel aan de Fahrenheitstraat een fles wijn en een beertender weggenomen zonder daarvoor af te rekenen. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau.

Aanrijding met tram
Den Haag Een 36-jarige Hagenaar raakte zondag 25 januari rond 23.00 uur gewond doordat hij werd aangereden door een tram. De man wilde de stilstaande tram halen en rende de Gevers Deynootweg op. Daarbij zag hij tramlijn 1, die in de richting van het Zwarte Pad reed, niet aankomen. De trambestuurder belde nog een aantal keer en remde, maar dit kon de aanrijding niet voorkomen. De man is met een aantal sneeën in zijn hoofd naar het ziekenhuis vervoerd.

Auto-inbrekers aangehouden
Den Haag Twee minderjarige Hagenaars werden zondag 25 januari aangehouden nadat zij hadden ingebroken in een auto aan de Gortmolen. Toen agenten in de omgeving de twee jongens staande hielden, meldde zich direct een getuige die de twee 14-jarige jongens aanwees als de daders van de inbraak. Uit de jas van één van de jongens kwam een afstandsbediening, een frontje van een autoradio en een paspoort tevoorschijn. De ouders van beide jongens werden in kennis gesteld. In overleg met de officier van justitie hebben de twee jongens de nacht in een politiecel doorgebracht en zullen zij maandag verder verhoord worden.

Boodschappen doen zonder te betalen
Den Haag Een Haags stel van 44 en 46 jaar werd vrijdag 23 januari aangehouden toen zij bij een supermarkt aan het Tesselseplein goederen mee wilden nemen zonder te betalen. Op het moment dat de gewaarschuwde agenten de winkel in kwamen, liep de man terug de winkel in en legde goederen uit zijn kleding terug in het schap. De twee werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar kregen zij beiden een proces-verbaal.

Verbrande stoofpeertjes
Wassenaar Doordat de bewoners van een woning aan de Rozensteinstraat vergaten om de pan met stoofpeertjes van het vuur te halen ontstond zondag 25 januari om 20.30 uur in de woning een flinke rookontwikkeling. De rokende pan zorgde voor een enorme rooklucht waardoor politie en brandweer massaal uitrukten. Nadat het vuur was geblust konden de bewoners opgelucht weer naar binnen.

Ruzie in het verkeer
Wassenaar Een ogenschijnlijk onschuldige verkeerssituatie ontaardde zondagmiddag 25 januari om 13.00 uur in een hoop tumult. Over het Ammonslaantje fietste een 29-jarige fietser uit Den Haag en uit tegenovergestelde richting reed een 31-jarige automobilist uit Monster. Laatstgenoemde reed tegen de verplichte rijrichting. Tussen de 29-jarige en de 31-jarige ontstond een discussie over de verkeerssituatie die flink uit de hand liep. Meerdere personen bemoeiden zich met het incident waarbij over en weer flink werd geduwd. De auto van de man uit Monster raakte daarbij beschadigd. De inmiddels op het tumult afgekomen politieagenten, adviseerden een ieder thuis nog eens rustig na te denken, alvorens aangifte te doen.

Heldhaftige burger
Schipluiden Een 31-jarige automobilist uit Schipluiden raakte zondag 25 januari om 08.40 uur met zijn auto te water. De man reed over de Zouteveenseweg en raakte vermoedelijk door gladheid van de weg en reed de naast gelegen vaart in. Ondanks dat de man beschikte over een lifehammer kreeg hij zijn ruit niet kapot geslagen. Een nog onbekende voorbijganger reageerde direct en sloeg met een hamer de ruit kapot zodat de 31-jarige ongedeerd kon worden bevrijd.

Jongeren mishandelen en beroven fietser
s-Gravenzande De politie is op zoek naar getuigen van openlijk geweld op een 22-jarige man uit s-Gravenzande. Hierbij mishandelden drie jongeren het slachtoffer en beroofden hem van zijn fiets. De man reed zondag 25 januari om 04.00 uur over de Zandeveltweg toen het drietal in het park nabij de skateboardbaan de man tot stoppen dwong. De jongeren sloegen het slachtoffer meerdere keren op zijn gezicht, waarbij hij ondermeer zijn neus brak. De daders hebben het volgende signalement; blanke huidskleur, lengte circa 1.70 meter, circa 17 jaar, kort stekelig haar en zij droegen zwarte bomberjacks. Bent u getuige geweest van deze gewelddadige beroving? Kent u de daders? Of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Gewapende Fransen
Delft De politie hield zondag 25 januari om 21.15 uur drie Fransen (19-26 jaar) aan. Het drietal zat in een auto die nabij het tankstation Texaco Vrijenban stond geparkeerd. Bij het aanspreken door surveillerend douanepersoneel bleek dat in de auto een pistool lag. Hierop hielden de gewaarschuwde agenten het drietal aan. Aan het bureau bleek dat het ging om een niet van echt te onderscheiden imitatievuurwapen. De politie maakte proces-verbaal op.

Oudere vrouw opgelicht
Delft Een 73-jarige Delftse raakte zaterdag 24 januari om 12.00 uur voor een groot geldbedrag gedupeerd. Een onbekende man belde bij de vrouw aan en stelde zich voor als nieuwe bovenbuurman. Het huis stond leeg en te koop. Er ontstond een gesprek tussen het tweetal waarbij de onbekende man het vertrouwen wekte van de 73-jarige. Dat vertrouwen ging zo ver dat de vrouw uiteindelijk samen met haar nieuwe buurman ging ging pinnen aan de Nassaulaan zodat hij een aanbetaling voor een keuken kon voldoen. Hierna reden zij naar Rijswijk waar de man de betaling moest uitvoeren. Nabij de Rijswijkse Herenstraat stapte de man uit om nooit meer terug te keren. Heeft u de twee wellicht gezien tijdens het pinnen of heeft u anderszins informatie over de identiteit van de man? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Delft via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Jongen beroofd van scooter
Zoetermeer Twee jongeren beroofden zondag 25 januari om 18.55 uur een 16-jarige Zoetermeerder van zijn scooter. De jongen had via MSN met hen een afspraak gemaakt op de Nederlandlaan. Eenmaal ter plaatse bedreigden het tweetal de 16-jarige en namen zij zijn scooter af. De politie onderzoekt de diefstal. Bent u getuige geweest van deze beroving. Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Zoetermeer via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Wateroverlast leidt naar hennepkwekerij
Zoetermeer Een melding gevalletje wateroverlast leidde politie en brandweer zondag 25 januari om 14.00 uur naar een hennepkwekerij. De hulpdiensten kregen melding dat in een woning aan de Weidedreef het water langs de muren liep. Eenmaal binnen bleek dat in twee kamers een hennepkwekerij was ingericht. Een defecte waterpomp zorgde waarschijnlijke voor de wateroverlast. De politie nam 600 hennepplanten in beslag. De politie verhoorde twee voormalige bewoners (31 en 35 jaar). Zij verklaarden via een makelaar het pand te hebben verhuurd. De politie stelt een onderzoek in naar deze huurders. De stroom die nodig was voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. Het energiebedrijf deed aangifte. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.