Gemeente Teylingen

vrijwilligers

Gemeente sluit verzekeringen af voor vrijwilligers

26 januari 2009

Voor alle vrijwilligers die actief zijn voor een organisatie uit Teylingen heeft de gemeente vanaf 22 januari 2009 twee verzekeringen afgesloten die vrijwel alle risico's verbonden aan het vrijwilligerswerk dekken. De gemeente informeert de vrijwilligersorganisaties hierover rechtstreeks.

Alle andere vrijwilligers, zoals voorleesmoeders of voetbalvaders kunnen vanaf 1 februari de informatie op deze website vinden.

Compensatie van de rijksoverheid

Gemeentes krijgen per 1 januari 2009 een compensatie van de rijksoverheid voor de financiering van het verzekeren van de vrijwilligers in hun gemeente. De gemeente Teylingen sluit twee verzekeringen af bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die samen zorgen voor een zo volledig mogelijke dekking. Het gaat om de VNG Vrijwilligersbasispolis en de VNG VrijwilligersPlusPolis. Deze regeling zorgt ervoor dat de vrijwilligers in Teylingen allemaal op dezelfde manier verzekerd zijn.

Vrijwel iedere vrijwilliger verzekerd

De verzekering is bedoeld voor alle personen die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verrichten voor anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend. Zo zijn bijvoorbeeld alle mensen die voor Tafeltje Dekje werken of vrijwilliger zijn in een verzorgingshuis verzekerd. Maar ook een leesmoeder op school of een voetbalvader die meegaat met een uitwedstrijd van zijn kind.

Uitgesloten zijn de leden van de vrijwillige brandweer en vrijwillige politiemedewerkers. Voor hen gelden speciale rechtspositieregelingen. Ook mantelzorgers zijn uitgesloten. Zij worden, ook vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, niet beschouwd als vrijwilliger. Dit hangt samen met de persoonlijke relatie die mantelzorgers hebben met degene die zij verzorgen. Daarnaast zijn ook de stagiaires in het kader van maatschappelijke stages voor scholieren uitgesloten. Zij vallen eveneens niet onder de definitie van vrijwilliger.

Hoe te handelen bij schade of aansprakelijkheid

Iedereen die in zijn werk als vrijwilliger te maken krijgt met schade of aansprakelijkheid kan het schadeformulier downloaden van de gemeentelijke website. Nadat deze volledig is ingevuld, kan deze naar de gemeente worden gestuurd. De gemeente stuurt de claim vervolgens door naar de verzekeraar. Ook kan de gemeente de gegevens nagaan bij de verenigingen of organisaties. Op deze wijze is te controleren of iemand terecht een claim indient. De afhandeling loopt vervolgens zonder tussenkomst van de gemeente. De gemeente wordt door de verzekeraar geïnformeerd over hoe de claim is afgehandeld.

Opzeggen verzekering(en)

Voor organisaties die met vrijwilligers werken is het verstandig om hun lopende verzekeringen te vergelijken met die van de gemeente. Het kan zijn dat deze nu opgezegd kunnen worden.

Voor meer informatie

Meer informatie over deze verzekeringen vindt u uiterlijk 1 februari op deze website. Daar vindt u de inhoud van de verzekeringen en een lijst met veel gestelde vragen. Kunt u daar geen antwoord op uw vraag vinden, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Teylingen op 0252 - 783 300.

Voorleeshulp