Gemeente Stein


Kappen Populierenbomen/uitdunnin houtsingels vanuit het reguliere groenonderhoud

Afgelopen najaar zijn er in bijna alle woonkernen weer laanbomen gesnoeid en op diverse plekken (zieke) bomen gekapt. De komende periode zullen vooral houtsingels bij de woonwijken worden gesnoeid en uitgedund. In het Urdal worden een groot aantal Populierenbomen worden gekapt.

Het uitdunnen van houtsingels
In bijna alle kernen worden er volgens planning houtsingels met opgaande struiken/bomen uitgedund, deze struiken worden eenmaal per 5 à 10 jaar gesnoeid.
Deze houtsingels, ook Bosplantsoen genaamd vormen vaak de overgang van de woonwijken naar het achterliggende landschap of zijn gelegen als groenstroken op de voetbalsportcomplexen. Deze vaak landschappelijke groensingels zijn belangrijk als onderdeel van "de Groene mal" rondom de bebouwingskernen binnen onze gemeente en zijn ook van belang voor de Fora en Fauna. Het snoeien / dunnen van deze singels is echter wel nodig om deze vitaal te houden en soms ook vanuit een oogpunt van sociale veiligheid (doorzicht en overzicht).

Het kappen van Populierenbomen in het Urdal
Deze week begint men met het kappen van ongeveer 60 st. Populierenbomen verspreid in het Urdal-gebied tussen Elsloo en Stein. Het zijn voornamelijk volgroeide Populieren die in het eindstadium verkeren ze kunnen gevaarlijk zijn bij storm, daarom worden de bomen (die gemerkt zijn) binnenkort gekapt.
In het voorjaar zullen jonge bomen in het gebied worden teruggeplant. Hierbij zullen ook soorten worden geplant die als "drachtbomen" (stuifmeel en honing) kunnen dienen voor insecten waaronder bijen.

Coördinatie uitvoering
De afdeling Beheer Openbare Ruimte en Accommodaties (BORA) regisseert en coördineert de uitvoering van bovengenoemd werk. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van bovenstaande / de mogelijke uitvoering bij u in de woonstraat / buurt dan kunt u bellen met 046 4203070.