Triodos Nederland

Triodos Bank zet nieuwe norm neer voor transparantie banken

Triodos Bank lanceert vandaag www.mijngeldgaatgoed.nl, een site waarop iedereen kan vinden welke bedrijven zij financiert. Door op de nieuwe site een postcode of onderwerp in te tikken is precies te zien waar de rente op het geld van de spaarders vandaan komt. Triodos Bank doorbreekt het bankgeheim, met toestemming van haar kredietnemers, omdat zij deze openheid onmisbaar vindt bij het houden en terugwinnen van het vertrouwen in banken. Zij roept daarom alle banken op deze nieuwe norm toe te passen.

Triodos Bank doorstaat de financiële crisis goed. Zij heeft zich nooit bezig gehouden met complexe investeringsproducten of aanverwante derivaten om de eenvoudige reden dat het niet past bij haar missie: investeren in een duurzamere samenleving. Dat blijkt overduidelijk uit de ruim 200 kredietnemers die nu al op de site staan. Dit aantal zal gestaag groeien totdat eind 2009 alle bedrijven die Triodos Bank financiert, meer dan 1000, er op staan.

Matthijs Bierman, directeur Triodos Bank Nederland: "De aan ons toevertrouwde spaargelden zijn in 2008 gestegen met meer dan 40% tot een miljard euro. Wij kregen er ruim 20.000 nieuwe klanten bij en hebben er nu in Nederland meer dan 110 000. Dat toont aan dat de belangstelling voor Triodos Bank tijdens de kredietcrisis sterk is toegenomen. Wij groeien harder dan ooit tevoren."

Voor de negen beleggingsfondsen geldt dat de drie themafondsen die belastingvoordeel genieten goede rendementen hebben laten zien. Cultuurfonds + 7,4%, Groenfonds + 6,1% en Fair Share Fund + 7,5%, exclusief belastingvoordeel tot 2,5%. De vier fondsen die beleggen in beursgenoteerde ondernemingen presteerden marktconform: Meerwaarde Aandelenfonds - 45%, Obligatiefonds + 2,4%, Mixfonds - 18% en Values Pioneer Fund - 41,4%. Het rendement van het Vastgoed Fonds is - 2,5% en van het Renewables Europe Fund + 2,9%.

Triodos Bank doet het volgens Bierman zo goed omdat haar bedrijfsmodel degelijk is en solide resultaten biedt. De duidelijke keuze voor duurzaamheid en de volledige openheid die de bank betracht zijn andere succesfactoren. "Bankieren is heel eenvoudig", stelt Bierman, "je laat zien wie je bent, neemt spaargeld aan en leent het uit aan bedrijven waarvan je de ondernemer kent. Tegen een fatsoenlijke rente. Dat spreekt overduidelijk steeds meer mensen aan."

In de vorige week gepresenteerde Eerlijke Bankwijzer staat Triodos Bank bovenaan als het gaat om verantwoord en duurzaam investeren van spaargeld. "Andere banken vullen duurzaamheid alleen maar in door zaken uit te sluiten. Wij zijn een ja-bank", stelt Bierman, "en financieren juist bedrijven die de wereld een duwtje in de goede richting geven en daarmee de weg wijzen voor anderen, zoals zonne- en windenergieprojecten, biologische landbouw en microkrediet. Banken zijn al 200 jaar bezig hun klanten in slaap te sussen. Met www.mijngeldgaatgoed.nl houden wij ze juist wakker door te laten zien hoe hun geld actief is."

Zeist, 26 januari 2009