Werkgeversvereniging AWVN

Wijziging EOR-richtlijn

Datum: 26 januari 2009

Het memorandum over de wijziging van de Europese richtlijn inzake instelling van een Europese Ondernemingsraad is beschikbaar.

In het memorandum komen de belangrijkste gevolgen van de wijzigingen van de EOR-richtlijn aan de orde. De aanpasingen betreffen met name de begrippen informatie, raadpleging en transnationaal. Daarnaast moeten relaties worden gelegd tussen het Europese niveau van informatie en raadpleging en de nationale medezeggenschap. Ook moet een bepaling worden opgenomen in de EOR-overeenkomst over ingrijpende wijzigingen van de structuur van de onderneming.
Belangrijk is dat bestaande artikel 13-overeenkomsten kunnen blijven bestaan, mits deze voor alle werknemers uit alle lidstaten gelden (en derhalve geen quota worden gehanteerd) en er de bepaling in is opgenomen over ingrijpende wijzigingen van de structuur van de onderneming.
De nieuwe richtlijn is van invloed op bestaande artikel 13-overeenkomsten, op thans lopende EOR-overeenkomsten en voor toekomstig op te richten EOR'en.

Leden van AWVN kunnen het memorandum opvragen bij de AWVN-werkgeverslijn (070 850 86 05, werkgeverslijn@awvn.nl) of bij hun eigen AWVN-adviseur.
Ook voor niet-leden is het memorandum beschikbaar. Kosten: EUR 1.390.