Universiteit van Amsterdam

VU en UvA benoemen decaan tandheelkundige faculteit

Albert Feilzer nieuwe decaan ACTA

De Colleges van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit hebben prof. dr. Albert Feilzer voor een periode van vijf jaar benoemd tot decaan van het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam (ACTA), het samenwerkingsverband van de Faculteiten der Tandheelkunde van de UvA en de VU. De benoeming gaat in op 1 juni 2009.

Feilzer volgt prof. dr. Jaap Zwemmer op, die vanaf 1 september jl. als interim-decaan waarneemt. De decaan geeft richting en sturing aan de faculteit en is verantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek. Er ligt een belangrijke taak bij de decaan om de nieuwe koers, ingezet na een reorganisatie in 2008, voort te zetten. In 2010 betrekt ACTA de nieuwe huisvesting die momenteel gerealiseerd wordt aan de Zuidas.

Wetenschappelijke loopbaan en bestuurlijke functies Feilzer (1957) studeerde Tandheelkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1989 promoveerde hij, eveneens aan de UvA, op het proefschrift Polymerization Shrinkage Stress in Dental Composite Resin Restorations, an in-vitro investigation. Van 1982 tot 1998 werkte hij in deeltijd als algemeen practicus in een groepspraktijk. Sinds 1998 is Feilzer fulltime werkzaam bij ACTA. Van 1998 tot en met 2001 vervulde hij de functie van directeur Zorg en was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de sectie Tandheelkundige Materiaalwetenschappen. In 1999 werd hij door de UvA benoemd tot bijzonder hoogleraar Kwaliteit van tandheelkundige materialen, instrumenten en technieken. In 2003 werd zijn aanstelling omgezet in een gewoon hoogleraarschap in de Tandheelkundige Materiaalwetenschappen. Van 2001 tot 2007 was Feilzer tevens als bijzonder hoogleraar Standaardisatie en Normalisatie verbonden aan de faculteit Bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is thans voorzitter van de afdeling Functieleer en Restauratieve Tandheelkunde. Feilzer heeft een uitgebreide reeks wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, waarbij fundamenteel onderzoek op het gebied van de materiaalkunde de rode draad vormt. Verder heeft hij, naast diverse managementfuncties in de universitaire wereld, redacteurschappen vervuld bij verschillende wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van de tandheelkunde.