FloraHolland


FloraHolland Productcommissie Gerbera

FLORAHOLLAND (26 januari 2009) - Op 22 december 2008 vond een extra vergadering plaats van de Productcommissie Gerbera, met als onderwerp aanvoerregelmaat leden en niet-leden. Tijdens de daarop volgende vergadering, op 14 januari jl., werd uitgebreid stilgestaan bij de feiten en afspraken die gemaakt werden tijdens de extra vergadering. Er werd een regel voorgesteld voor de aanvoerregelmaat voor leden en niet leden. Die regel wordt intern besproken en het resultaat wordt teruggekoppeld aan de FPC.

De FPC adviseert om de regels met betrekking tot Fleurprimeur/Exclusieve blok op de drie exportveilingen gelijk te trekken. Een punt van discussie is de duur van de Fleurprimeur. De FPC adviseert om in elk geval de soorten in het najaar in het Exclusief blok te veilen. FloraHolland zal een beslissing nemen over de einddatum. In het voorjaar van 2009 blijft de huidige situatie gehandhaafd.

Uit de metingen van de Kwaliteitsdienst is gebleken dat de diametersortering regelmatig niet goed wordt aangegeven. De FPC-leden geven aan dat dezelfde discussie ontstaat als voorheen bij diametersortering 10 en 11. Sortering 10 wordt erg slecht betaald. Dit is zorgwekkend, het rendement van de kwekers is slecht, het assortiment dreigt te verschralen en kleine diameterverschillen zijn met het oog niet waarneembaar. Binnenkort wordt er een bijeenkomst met de grootbloemige gerberakwekers en kopers georganiseerd om de huidige situatie te evalueren.

Verder werd de situatie over GP Gerbera mini (water) op FloraHolland Aalsmeer toegelicht door M. Vaandrager. De regel is 1 volle kar met minimaal 36 eenheden. De ervaringen hiermee zijn positief. De FPC-leden geven aan dat er sinds GP-veilen minder op dagbasis verkocht wordt via FloraHolland Connect. De kwekers gebruiken het GP-blok veelal om vroeg te kunnen veilen. De FPC is er wel unaniem van overtuigd dat bij niet veilen van GP er een hoger percentage doordraai zou zijn.

De volgende FPC-vergadering vindt in maart plaats.