Dienstenbond CNV

Nieuws

26 januari 2009

CNV Dienstenbond daagt Albert Heijn voor rechter

Nu het ultimatum aan Albert Heijn Company is verstreken en taal nog teken is vernomen stapt CNV Dienstenbond naar de rechter om invoering van het all-in uurloon stop te zetten. Zo juist heeft de advocaat van de vakbond een dagvaarding verstuurd. Daarin stelt CNV Dienstenbond dat Albert Heijn met de all-in beloning zowel de wet als de cao-afspraken met de voeten treedt.

Een all-in beloning houdt in dat in het uurloon van medewerkers componenten zijn verwerkt die niet meer apart uitbetaald worden, zoals vakantiegeld, vakantie-uren, ADV en winstuitkering. Albert Heijn wil werknemers met een contract van 48 uur of minder per periode op deze manier gaan belonen. Het gaat daarbij niet alleen om de mensen die werkzaam zijn in de supermarkten, maar ook bij ETOS, Gall & Gall, CoffeeCompany en Albert Heijn.nl.

De invoering van het all-in uurloon past volgens bestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond in de voortdurende ijver van de grootgrutter om maximaal te flexibiliseren. "De werknemers worden in toenemende mate ingezet op uren dat het Albert Heijn goed uitkomt, waarbij er steeds minder rekening wordt gehouden met de wensen van de werknemer. De invoering van het all-in uurloon werkt dat verder in de hand", aldus Monsma.

Tekenend voor de Albert Heijn-leiding is ook dat men niets van zich heeft laat horen in de afgelopen dagen. Blijkbaar is de gedachte dat men kan doen en laten wat men wil zonder enige vorm van ruggenspraak met de vakbonden en het personeel. En dat men de cao en de wet zomaar aan de kant kan zetten. Monsma: "In termen van de voetbal-reclameactie die Albert Heijn momenteel voert: dit verdient een rode kaart!"