Gemeente Bussum

Kap gemeentelijk bomen

Vanaf 26 januari aanstaande werkt de gemeente aan het kappen van 70 bomen.

Er komen in het totaal 85 nieuwe bomen voor terug.

Jaarlijks staan er voor de gemeente een aantal bomen, op diverse plekken in Bussum op de nominatie te worden verwijderd vanwege ziekte, stormschade, gevaar of reconstructies in de openbare ruimte. Veelal worden de gekapte bomen vervangen door nieuwe bomen. Soms is het niet mogelijk om bomen te vervangen.Dit is het geval als er sprake is van ruimtegebrek door concurrentie van andere bomen, gebouwen in de directe omgeving of door ondergrondse kabels of leidingen. Er kan ook sprake zijn van een rioolreconstructie waarbij bomen op een andere plek terugkomen. In een enkel geval is er sprake van bloedingsziekte bij kastanjes. Omdat nog niet duidelijk is hoe deze ziekte is te bestrijden, komt op die locaties een andere soort boom terug. De te rooien bomen zijn te herkennen aan een gele stip op de stam of zijn reeds gedeeltelijk omgezaagd.

Kapvergunning

Wijkbeheer heeft aan het College van Burgemeester en Wethouders voor 42 bomen een kapvergunning aangevraagd. Er is een vergunning verleend voor het kappen van deze bomen die op 18 december 2008 is gepubliceerd in de Bussumse Krant. Voor 28 bomen is door het college, vanwege dorpsschoon een herplantplicht opgelegd. In totaal worden dit plantseizoen circa 85 nieuwe bomen geplant. De overige te rooien bomen zijn vergunningsvrij. Dit houdt in dat de bomen dunner zijn dan 25 cm doorsnede gemeten op een hoogte van 1,30 meter boven het maaiveld.

Verkeersoverlast

Het is mogelijk dat in verband met de kapwerkzaamheden sommige straten enkele uren (gedeeltelijk) worden afgesloten voor verkeer. Wij vragen hier, ook voor uw eigen veiligheid, begrip voor.

Planning

Het kappen van de bomen zal in opdracht van de gemeente vanaf maandag 26 januari a.s. door een aannemingsbedrijf worden uitgevoerd. De werkzaamheden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden, ongeveer vier weken. Na het kappen van de bomen vervangen de medewerkers van de afdeling wijkbeheer op veel van de locaties de gerooide bomen voor nieuwe bomen.

Indien u vragen heeft over de kap van de gemeentelijke bomen, dan kunt u contact opnemen met de Servicelijn.