Provincie Overijssel

Provincie Overijssel wil nú nationaal energiebesparingsfonds

Dat schrijven gedeputeerden Theo Rietkerk en Job Klaasen in een brief aan de ministers Cramer (VROM) en Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie). Het kabinet heeft in het programma Schoon en Zuinig vastgelegd dat Nederland flink moet investeren in energiebesparing in de bestaande woningvoorraad. Landelijk moeten er in 2,4 miljoen gebouwen energiebesparende maatregelen getroffen worden. De provincie Overijssel wil haar aandeel leveren om de landelijke doelen te halen en gaat versneld investeren in energiebesparende maatregelen in de woningbouw.

Helft van de kosten
De gemeenten in Overijssel voeren al innovatieve projecten uit, voor energiebesparing bij bestaande woningen. Die projecten bestaan uit het laagdrempelig benaderen van woningeigenaren en het bieden van financieringsmogelijkheden, installatieservice en informatie. De provincie betaalt de helft van de kosten. Overijssel wil tot 2020 zo'n 150.000 woningen op deze manier aanpakken. Dit brengt de jaarlijkse CO2 uitstoot met 70 kiloton terug. Daarvoor start de provincie Overijssel het Energiebesparingsfonds Overijssel, analoog aan het Startersfonds (bij SVn) voor starters op de woningmarkt. In andere provincies spelen soortgelijke initiatieven.

Landelijk fonds
Deze initiatieven bieden volgens de provincie voor het Rijk een uitgelezen kans om de energiebesparingsopgave uit Schoon & Zuinig versneld te realiseren. Door een landelijk fonds in het leven te roepen kan het rijk elke euro van provincie en/of gemeente verdubbelen. Op die manier kunnen veel meer woningen worden aangepakt. Dat is hard nodig om de opgave uit Schoon & Zuinig te halen.

Verbetering besteedbaar inkomen
De Overijsselse gedeputeerden denken dat deze investering in energiebesparing loont: "Niet alleen om onze gezamenlijke klimaat- en energiedoelen te halen. Ook de actuele vraagafname in de bouwsector wordt opgevangen. Het Centraal Planbureau gaf deze week aan dat de bouw uitzonderlijke mogelijkheden biedt om (op korte termijn) de economie te stimuleren en tegelijkertijd klimaatdoelen te realiseren. Bovendien geeft het de woningeigenaar in veel gevallen een verbetering van het besteedbare inkomen door lagere energielasten."