Nederlandse Vakbond Varkenshouders

PERSBERICHT
Barneveld, 26 januari 2009
Kenmerk: P5145
Krijgt de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) na drie jaar gelijk?

Medio december 2008 hebben alle varkenshouders die bij Dienst Regelingen geregistreerd staan, als agrarisch ondernemer een brief ontvangen waarin vermeld staat dat zij gegevens over hun meststoffen en dieren in de administratie moet bijhouden. Voor 1 februari 2009 dient men aanvullende gegevens in te sturen naar Dienst Regelingen, waaronder de mestvoorraad per 1 januari 2009.

"Hierover krijgt de NVV de laatste weken, net als vorig jaar, weer veel telefoontjes van leden en hun adviseurs binnen" meldt de NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. "Al sinds het in werking treden van de huidige mestwet in 2006 zijn er problemen bij het sluitend krijgen van de mineralenbalans, ook de recente aanpassing van de stikstofcorrectienorm biedt blijkbaar in de praktijk geen soelaas", aldus Zwanenburg. Wederom moet men de praktijk om zien te zetten in een administratieve werkelijkheid; als het op papier maar klopt.

De NVV heeft de beleidsmakers hier al eerder voor gewaarschuwd en een enquête van de HAS, in opdracht van de NVV twee jaar geleden, toonde ook al aan dat vier op de vijf varkenshouders de mineralenboekhouding niet sluitend kreeg. Ook dit jaar zal dit weer niet anders zijn, volgens Zwanenburg.

De overheid heeft gekozen voor het compleet onbetrouwbare en onnauwkeurige systeem van wegen, bemonsteren en analyseren van alle mest die het bedrijf verlaat. Van alle mest die op het bedrijf blijft, moet de varkenshouder de gehaltes schatten en er zelfs voor tekenen dat deze correct is. Dat is eigenlijk vragen om valsheid in geschrifte omdat deze gehaltes, net als van de afgevoerde mest, nooit helemaal kunnen kloppen.

Net als in voorgaande jaren adviseert Zwanenburg de varkenshouders op tijd de werkelijke voorraden op te geven aan DR, maar deze te voorzien van een brief dat men tekent onder voorbehoud omdat men onmogelijk kan garanderen dat men de gehaltes en dus de feitelijke mineralenvoorraden goed en deugdelijk kan bepalen. Een voorbeeldbrief is vanaf vandaag van de NVV-site te downloaden.