Jan Pronk voorzitter jury Fairtrade Gemeente Campagne

26/01/2009 14:04

ICCO

Utrecht/Culemborg - 29 januari 2009

Jan Pronk is voorzitter geworden van de breed samengestelde jury van de Nederlandse Fairtrade Gemeente campagne. Jan Pronk, oud minister voor ontwikkelingssamenwerking, is voor deze functie gevraagd op grond van zijn brede ervaring, kennis en persoonlijke betrokkenheid bij het streven naar eerlijke handel als middel om ontwikkelingssamenwerking concreet vorm te geven.

Jan Pronk vindt de Fairtrade Gemeente campagne een heel goed initiatief: "Solidariteit kan dagelijks worden getoond en zich uiten in kleine dingen. Wanneer mensen in ontwikkelingslanden weten en merken dat er in Europa en elders andere mensen zijn die hun solidariteit tot uitdrukking willen brengen, ontstaat er een reëel perspectief en wat meer vertrouwen in de toekomst."

Naast Jan Pronk bestaat de jury uit: Agnes Jongerius (voorzitter van FNV), Bart Jan Krouwel (voormalig directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Rabobank Nederland), Natasja van de Berg (auteur van het boek 'praktisch idealisme'), Ruerd Ruben (hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Jack van Ham (directeur van ontwikkelingsorganisatie ICCO) en Coen de Ruiter (directeur van Stichting Max Havelaar). Met vertegenwoordigers uit ontwikkelingshoek, bedrijfsleven, vakbondswereld, en wetenschap is een jury samengesteld die een brede expertise heeft op het gebied van duurzame ontwikkeling, maatschappelijk verantwoord ondernemen en eerlijke handel.

De jury gaat aanvragen voor de 'Fairtrade Gemeente-titel' beoordelen en toekennen. De eerste klus ligt al klaar, want een tweetal Nederlandse gemeenten hebben zich al gemeld om voor de titel in aanmerking te komen. 'Fairtrade Gemeente' is een eervolle titel die aangeeft dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade en daarmee een belangrijke bijdrage levert aan armoedebestrijding en ontwikkeling van kleine producenten in ontwikkelingslanden.

Een gemeente kan de titel krijgen als men kan aantonen aan een zestal criteria te voldoen die de campagne stelt. Een lokale werkgroep, breed gedragen door de lokale samenleving, stuurt de lokale campagne aan. Supermarkten, winkels, horeca en gemeentehuis verkopen of gebruiken zoveel mogelijk fairtrade producten. Maatschappelijke instellingen in de gemeente zoals scholen, ziekenhuizen, sportkantines, tonen aan dat zij fairtrade producten gebruiken of voorlichting geven over eerlijke handel. Bedrijven zijn actief met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

In België en Groot-Brittannië is de Fairtrade Gemeente campagne al een groot succes. Het publieksinitiatief begon in Engeland, waar Garstang in 2000 de eerste Fairtrade Gemeente van de wereld werd. Inmiddels zijn er al 551 Fairtrade Gemeenten verdeeld over vijftien landen. Er is zelfs een Fairtrade Land: Wales. Dit jaar krijgt dus ook Nederland een aantal Fairtrade Gemeenten.

De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland en ontwikkelingsorganisatie ICCO.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.fairtradegemeente.nl