Spamverbod veroorzaakt meer spam

26/01/2009 12:34

SpamExperts B.V.

Het spamverbod dat op 1 juli 2009 in Nederland actief wordt en bedrijven verbiedt om ongevraagd email te versturen naar andere bedrijven, zorgt voor een sterke toename van ongewenste bulk email. Zo constateert het Nederlandse antispam bedrijf SpamExperts.

Maastricht, 26 januari 2009. Het aankomende spamverbod zoals op 12 november 2008 door de Eerste Kamer is aangenomen, zorgt momenteel voor een averechts effect. "Wij zien een duidelijke toename van Nederlandstalige reclame emails welke in grote getale door legitieme bedrijven worden verstuurd sinds de beslissing om dit type email vanaf 1 juli 2009 te verbieden", zo geeft spamexpert Dreas van Donselaar aan.

Sinds medio november is de hoeveelheid Nederlandse ongewenste bulk email met 32% gestegen ten opzichte van een 8% stijging over dezelfde periode vorig jaar. De sterke toename is volgens SpamExperts B.V. een direct resultaat van het naderend verbod op het versturen van ongewenste bulk email tussen Nederlandse bedrijven in juli 2009. "Bedrijven die dit soort grote reclame mailings faciliteren, willen hun werkzaamheden de laatste maanden waarin dit nog mag zo goed mogelijk te gelden maken".

Nederlandstalige spam tussen bedrijven veroorzaakt niet alleen de ontvangende bedrijven zelf, maar ook anti spam bedrijven veel overlast. "Omdat het versturen van commerciële bulk email van bedrijf naar bedrijf nu nog juridisch is toegestaan, maakt het de keuze om de berichten toch te blokkeren lastig" aldus van Donselaar. "Dankzij de wetswijziging kan er veel nauwkeuriger op technisch niveau reclame-email geblokkeerd worden zonder dat men zich hoeft af te vragen of het bericht juridisch gezien correct is verstuurd. Met de verwachte verdere toename van spam in 2009 kijken wij uit om vanaf 1 juli ook de Nederlandse bulkverstuurders verder aan te pakken".

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.spamexperts.com