Inspectie en Tuchtcollege stopten drama's in doofpot

26/01/2009 10:52

Vereniging Solidariteit Zuid-Oost

Bijlmer Huisartsen vochten voor Veiligheid en doodzieke niet-verzekerden

Tuchtcollege en pers helpen Amsterdam-Zuidoost aan Huisartsenpost

Voormalig Bijlmer huisarts Nizaar Makdoembaks publiceert het ware verhaal achter de totstandkoming van de huisartsenpost en de daaraan gekoppelde dienstregeling voor huisartsen buiten kantooruren. Dit boek is nu verkrijgbaar.

Midden jaren negentig was de Bijlmer voor veel dienstverleners een no-go-area. Dagelijks werden tientallen patiënten gewelddadig beroofd, beschoten en ernstig verwond. Ook voor huisartsen werd het, door de hoge mate van onveiligheid, steeds moeilijker om snel en adequaat noodzakelijke medische zorg te verlenen. Vooral buiten kantooruren was het bar en boos. Sommige artsen waren simpelweg bang om op huisbezoek te gaan, en terecht. Omdat de kwaliteit van de zorg achteruitholde moest er iets veranderen. Maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het politiekorps en de Amsterdamse Huisartsen Vereniging stopten het feit dat de hulpverlening de door de onveilige werksituatie ondermaats werd in de doofpot.

Een kleine groep Bijlmer huisartsen, verenigd in de Hagro Bijlmer (Huisartsengroep regio overleg), initieerde daarop de aanpak van de problematiek die uiteindelijk leidde tot een gemeenschappelijke verbetering van de positie van huisartsen in Amsterdam-Zuidoost. Maar de tegenwerking was sterk. Makdoembaks verzette zich fel bij een poging van collega's de gelden uit het Achterstands Ondersteunings Fonds een andere bestemming te geven. Het duurde uiteindelijk twee jaar voor deze strijd resultaat opleverde. Het dagblad Trouw en het Medisch Tuchtcollege Amsterdam hadden hier een cruciaal aandeel in.

Makdoembaks zelf speelde hierbij, als voorzitter van de Hagro Bijlmer, een sleutelrol. Zijn onorthodoxe methoden zetten veel kwaad bloed en veroorzaakten veel commotie onder collega's en betrokken instanties. Maar ze waren er wel de oorzaak van dat het pleit over de medische zorg voor de Bijlmer en zijn inwoners in het voordeel van die laatste beslecht werd

De totstandkoming van verbeteringen in de medische zorg in de Bijlmermeer wordt vaak toegeschreven aan het AOF. In deze nieuwe publicatie legt Makdoembaks de ware toedracht en ontstaansgeschiedenis voor aan het publiek en de toekomstige beleidsmakers.

Hij doet dit in de hoop dat het niet meer voor hoeft te komen dat direct betrokkenen zelf jarenlang bezig moeten zijn met het verbeteren van hun positie. Het inadequate beleid van de gemeente en politie speelt immers nog steeds een centrale rol in de onveiligheid in de Bijlmer. Maar het overlaten van veiligheidsvraagstukken aan beroepsgroepen en bedrijfstakken kan en mag niet de insteek zijn van het Nederlandse veiligheidsbeleid, al helemaal niet in achterstandswijken.





http://Solidariteitzo.nl/publicaties