Eerste CultuurFondsen op bedrijfsnaam ingesteld

26/01/2009 09:07

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 26 januari 2009. 'U hoeft geen Gates te heten om uw bedrijf aan cultuur te verbinden'. Met deze leus is het Prins Bernhard Cultuurfonds medio 2008 bij het Nederlandse bedrijfsleven een campagne begonnen voor het werven van fondsen op naam. Het resultaat op 31 december: drie CultuurFondsen op bedrijfsnaam. De fondsen zijn tot stand gekomen in samenwerking met respectievelijk een branche-organisatie, een gemeentelijke dienst en een bedrijf. Het Cultuurfonds laat daarmee de reikwijdte zien van de mogelijke samenwerkingsvormen tussen cultuur en bedrijfsleven. Het aantal nieuw ingestelde fondsen op naam door particulieren was in 2008 achttien. Het totale aantal fondsen op naam is daarmee gestegen tot 240.

CULTUURFONDSEN OP BEDRIJFSNAAM

Perzik van Onsterfelijkheid

Doelstelling: het behoud, herstel en instandhouding van graven, meer in het bijzonder grafmonumenten en tekens van Nederlandse schrijvers.

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond (NBb).

150.000 euro, looptijd 10 jaar (75.000 van de NBb en 75.000 van het Prins Bernhard Cultuurfonds).

Ivo Opstelten Rotterdam Fonds

Doelstelling: het ondersteunen van projecten in Rotterdam op het terrein van cultuureducatie, met name gericht op stimuleren van cultuurparticipatie en community art in de wijken.

Aangeboden door de Gemeente Rotterdam bij het afscheid van Ivo Opstelten als burgemeester van Rotterdam. 50.000 euro, looptijd 5 jaar

Van der Kruijs Fonds

Doelstelling: het financieel ondersteunen en stimuleren van talent bij het verrichten van toegepast of wetenschappelijk onderzoek, het verzorgen van publicaties en het vergaren van kennis en het ontwikkelen van competenties met het thema publiek en maatschappelijk ondernemerschap.

Ingesteld door werving- en selectiebureau Van der Kruijs uit Tilburg.

125.000 euro, looptijd 5 jaar

CULTUURFONDSEN OP NAAM DOOR PARTICULIEREN

Meester Prikkebeen Fonds

"Het financieel ondersteunen van amateur-onderzoekers op het werkterrein van het Prins Bernhard Cultuurfonds, met een voorkeur voor veldbiologie."

5 x 50.000 euro

25.000 jaarlijks beschikbaar voor de doelstelling

Blauwe Baan Fonds

"Het financieel ondersteunen van jonge talentvolle cellisten op weg naar een professionele carrière door middel van beurzen of bijdragen voor de aankoop van een passend instrument, dan wel het financieel ondersteunen van projecten van kleine strijkensembles."

5 x 15.000 euro

3.000 jaarlijks beschikbaar voor de doelstelling

Van der Vossen-Delbrück Fonds

"Het financieel ondersteunen van publicaties en activiteiten op het terrein van de beeldende kunst en kunstnijverheid, met uitzondering van installaties, film en video."


1 x 50.000 euro

Rekenrente beschikbaar voor de doelstelling

De Waal-Pouwer Fonds

"Het financieel ondersteunen van vormgevers of beeldend kunstenaars voor een aanvullende opleiding in binnen- of buitenland met een voorkeur voor terreinen waarop vormgeving (of beeldende kunst) en ambacht elkaar aanvullen. Bij onvoldoende aanvragen kunnen ook bijzondere projecten binnen de doelstelling worden ondersteund."

10 x 5.000 euro


2.500 beschikbaar voor de doelstelling.

Tienkamp Kuyten Fonds

"Het financieel ondersteunen van projecten met betrekking tot pijporgels in Noord-Brabant."

5x 10.000 euro

5.000 jaarlijks beschikbaar voor de doelstelling

Van Hoorn-Koster Fonds

"Het financieel ondersteunen van publicaties op het terrein van archeologie en geschiedenis die de provincie Utrecht betreffen."

5 x 20.000 euro

5.000 jaarlijks beschikbaar voor de doelstelling

Bredius Fonds

"Het financieel ondersteunen van jonge balletdansers en jonge klassiek geschoolde musici voor een vervolgopleiding of voor de aankoop van een passend instrument. Daarnaast het financieel ondersteunen van projecten op het terrein van de klassieke muziek."

5 x 50.000 euro

50.000 jaarlijks beschikbaar voor de doelstelling

Bob Vlake Fonds

"Het financieel ondersteunen van muziekeducatieve projecten, bij voorkeur in Amsterdam.

Daarnaast het financieel ondersteunen van talentvolle blazers voor een vervolgopleiding of de aanschaf van een passend instrument op het terrein van pop, jazz of klassieke muziek."

5 x 10.000 euro

10.000 jaarlijks beschikbaar voor de doelstelling

B. Tourniaire Fonds

"Het financieel ondersteunen van projecten op het terrein van toneel."


1 x 50.000 euro

12.500 jaarlijks beschikbaar voor de doelstelling

G.H. Bomen Fonds

"Het financieel ondersteunen van projecten die het erfgoed en de educatie rond bomen ten doel hebben, bij voorkeur in Noord-Holland."


1 x 50.000 euro

12.500 jaarlijks beschikbaar voor de doelstelling

Bertus en Anne Luyten Block Fonds

Het financieel ondersteunen van projecten tot de instandhouding van orgels in Nederland.


1 x 50.000 euro

Looptijd 10 jaar

Marta Gnyp Fonds

"Het financieel ondersteunen van talent op het terrein van de geesteswetenschappen voor een vervolgopleiding of onderzoek in het buitenland."


5 x 10.000 euro


10.000 jaarlijks beschikbaar voor de doelstelling

NB Vele van de hierboven genoemde schenkers hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds ook als erfgenaam in hun testament opgenomen.

CULTUURFONDSEN OP NAAM DOOR SCHENKINGEN VAN STICHTINGEN

Constant van Gestel Fonds

"Het financieel ondersteunen van jonge musici voor een vervolgopleiding of aanschaf van een passend instrument. Bij onvoldoende aanvragen kunnen projecten voor de ontwikkeling van jonge musici ondersteund worden."


5x 10.000 euro


10.000 jaarlijks beschikbaar voor de doelstelling








Prins Bernhard Cultuurfonds