Nieuwe website informeert weggebruiker waar het glad is

26/01/2009 10:39

Weeronline B.V.

WeerOnline introduceert een nieuwe website waarop weggebruikers kunnen zien of het glad is buiten of niet. Met deze website, www.waarishetglad.nl wil WeerOnline ongelukken door gladheid voorkomen door weggebruikers beter te informeren.

Nederland heeft te maken met een van de koudste winters van deze eeuw. Strooiploegen maken overuren om de wegen begaanbaar te maken. Toch gebeuren er bij gladheid op veel wegen nog steeds ongelukken.

"Het is niet nodig dat er bij gladheid zoveel ongelukken gebeuren in Nederland", volgens Erik Brink directeur bij WeerOnline. De gladheidsbestrijding in Nederland is van bijzonder hoog niveau. Alle snelwegen en provinciale wegen in Nederland zijn uitgerust met sensoren die nauwkeurig de temperatuur en vochtigheid op de weg registreren. Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten strooien meestal preventief om gladheid te voorkomen. Maar een strooiwagen kan niet altijd op het juiste moment op de juiste plek zijn. Met name bij neerslag kan dit gevaarlijke gladheidssituaties opleveren. Daarnaast wordt er op veel lokale wegen niet gestrooid. Met de website www.waarishetglad.nl willen we de weggebruiker informeren waar het glad is".

Op de website www.waarishetglad.nl worden de wegdektemperaturen van meer dan 200 meetpunten langs de Nederlandse snelwegen. Als je 's ochtends van Amersfoort naar Amsterdam rijdt kun je bijvoorbeeld zien of de wegdektemperatuur onder nul is op bijvoorbeeld de A1 bij Laren, de Muiderbrug, de Naardertrekvaart of op de ringweg van Amsterdam. Hierdoor kan een weggebruiker zien of het glad is onderweg of niet en zijn of haar rijgedrag aanpassen aan de omstandigheden.

Daarnaast zijn op de website waarschuwingen voor het verkeer te lezen, een 14-daagse weersverwachting, de buienradar, trafficcams en dagelijks het verkeersjournaal.

WeerOnline is een online uitgever van weerinformatie in Nederland. Vanuit een 24-uurs operationele weerkamer in Arnhem bewaakt WeerOnline de gladheid voor een groot gedeelte van het Nederlandse wegennet voor wegbeheerders. Met de website www.waarishetglad.nl wil WeerOnline de weggebruiker informeren waar het glad is in Nederland. Het doel van dit initiatief is om het aantal ongelukken te verminderen en hiermee files te voorkomen.





http://www.waarishetglad.nl