Gemeente Rotterdam

Een relatief onbekende film over de Maasstad van de beroemde cineast Joris Ivens is donderdag 29 januari te zien tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Rotterdam Europoort wordt vertoond als onderdeel van het filmprogramma Rotterdam Classics, een gezamenlijk project van het Gemeentearchief Rotterdam en Theater Lantaren/Venster.

In Rotterdam Europoort (1966) keert de Vliegende Hollander na eeuwen zwerven terug in de Maasstad. De film, gemaakt in opdracht van de gemeente, toont met een mengeling van legende en waarheid wat het moderne Rotterdam is. In de havenstad heerst dag en nacht bedrijvigheid die Ivens op geheel eigen wijze toont, waarbij de mens centraal staat.

Ivens DVD-box
Rotterdam Europoort wordt vertoond naar aanleiding van het gereedkomen van de Joris Ivens DVD-box, in november 2008. André Stufkens, directeur van de Europese Stichting Joris Ivens, presenteert de box en geeft hierbij een toelichting. Floris Paalman, filmwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, leidt het programma in.

Bach
Op 29 januari zijn na Rotterdam Europoort nog twee films te zien die hieruit voortkwamen. Rotterdam Europoort is, behalve vanwege het beeld, ook door het geluid een bijzondere film. Reden voor Joris Ivens om zijn geluidsman Tom Tholen te stimuleren zelf te gaan regisseren. Met Ivens als adviseur maakte Tholen twee opmerkelijke producties: Toets, voor Havenbelangen, en Bacher (op muziek van Bach), voor het baggerbedrijf Adriaan Volker.

Bron: Bestuursdienst, 26-01-2009