"Ontslagpraktijken wereldwijd", duiding in turbulente tijden.

26/01/2009 14:36

Right Management

Net voor het uitbreken van de crisis onderzocht Right Management wereldwijd de gangbare opzeggingspraktijken. De resultaten van deze studie voorziet HR professionals van benchmarking data voor ontslagsituaties waarmee zij geconfronteerd worden. Door de huidige crisistijden komen sommige conclusies in een bijzonder daglicht te staan.

Het onderzoek werd uitgevoerd in 28 landen met meer dan 1.500 antwoorden van HR professionals en senior managers die verantwoordelijk zijn voor het ontslagbeleid in hun organisatie.

Het is niet verwonderlijk dat een inkrimping van het personeel (77%) of een organisatorische herstructurering (75%) aan de basis liggen van het opzetten van richtlijnen voor ontslag. "De economische crisis legt een ontzettend grote druk op bedrijven" stelt Douglas J. Matthews, President en COO van Right Management. "Deze druk leidt tot herstructurering en personeelsafvloeiingen. Wanneer het dan zover komt, dienen werknemers die het bedrijf moeten verlaten, onderworpen te worden aan de juiste opzeggingspraktijken in lijn met de geldende bedrijfsethiek en de maatschappelijke verantwoordelijkheden."

Kennis van de landelijke ontslagpraktijken is een kritische factor in een effectieve globale HR strategie. Enkele conclusies uit de globale studie:

Ontslagbeleid


- Wereldwijd worden opzeggingspraktijken en ontslagpolitiek voornamelijk bepaald door een combinatie van bedrijfspolicy en lokale/internationale wetgeving (62%).


- Bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst, zijn de meeste bedrijven wereldwijd (63%) - bij wet - verplicht om een bepaalde opzeggingstermijn te respecteren.


- Iets meer dan de helft (58%) van de ondervraagde bedrijven stelt dat ze over een formeel, geschreven ontslagbeleid beschikken.


- Het in aanmerking komen voor een opzeggingsvergoeding varieert per regio. In de Verenigde Staten heeft meer dan de helft van de bedrijven (54%) geen minimum vereiste. In Europa daalt dit aantal tot 32% en in Azië tot 34%.

Berekening opzeggingspakket


- Top executives genieten de grootste opzegging in functie van het aantal dienstjaren, ongeacht of ze ontslag nemen (3,39 weken per jaar) of ontslagen worden (3,52 weken per jaar).


- Onafgezien van de functie of het type van opzegging, is het aangeboden ontslagpakket het vaakst een globale som geld.


- Meer dan de helft (56%) van de ondervraagde bedrijven hebben een plafond bepaald voor de opzeggingsvergoeding.

Voordelen


- De meest voorkomende voordelen opgenomen in een opzeggingspakket, zonder rekening te houden met functies, zijn begeleidingsprogramma's (outplacement, financiële planning), verderzetting van bepaalde voordelen zoals ziekteverzekering en financiële compensaties en - in iets mindere mate - bedrijfsmiddelen zoals een auto of het gebruik van een kantoor.


- In 73% van de gevallen dient een verklaring ondertekend te worden alvorens men toegang krijgt tot de opzeggingsvoordelen.


- Ondanks het feit dat in de meeste gevallen geen wettelijke verplichting bestaat, bieden de meeste bedrijven (73%) outplacement diensten aan.

De huidige economische situatie werpt echter nog een heel ander licht op opzeggingspakketten.

Lynn Coutigny, General Manager Benelux Right Management: "Het opzeggingspackage dat vandaag wordt aangeboden dient op een andere manier bekeken te worden dan voorheen. Daar waar het vroeger eigenlijk voorzag in een compensatie als overbrugging naar een nieuwe baan, zou je het vandaag eigenlijk als een soort "wachtvergoeding" kunnen bestempelen tot het moment dat het bedrijf terug beter draait en deze talenten opnieuw wil aanwerven. Op een arbeidsmarkt waar talent steeds schaarser wordt en het aantrekken van het juiste talent doorslaggevend zal zijn, moet een opzeggingspakket meer beschouwd worden als een manier om de relatie te onderhouden."

"Ontslagvergoedingen dienen in dat kader beschouwd te worden als een strategische tool en ook op die manier ingebouwd te worden in de HR-politiek van een bedrijf." licht ze verder nog toe.





http://www.rightmanagement.nl

http://www.rightnederland.nl