Ministerie van Defensie

Prijswinnende majoor op de koffie bij Van Middelkoop

26 januari 2009, 11.15 uur

Majoor Rahmani bespreekt zijn ervaringen als Nederlands-Marokkaanse manager met minister Van Middelkoop. Majoor El Rahmani van de Koninklijke Marechaussee (KMar) is vandaag ontvangen door minister Van Middelkoop. De Nederlands-Marokkaanse Rahmani won eind 2008 The Other Manager Award, een prijs voor de beste multiculturele manager van het jaar.

De minister van Defensie toonde waardering voor het winnen van de prijs omdat Rahmani de concurrentie moest aangaan met mensen uit het bedrijfsleven. 'Ik heb er des te meer waardering voor omdat u bent gekozen uit het talent dat binnen de brede Nederlandse samenleving het goede voorbeeld geeft', aldus Van Middelkoop. Rahmani werkt op Schiphol als plaatsvervangend commandant van de Brigade Politie en Beveiliging.

Noodoproep

Rahmani: 'Collega's vroegen mij bij een bezoek aan een Marokkaans gezin of ze echt hun schoenen moesten uittrekken. Ik zei dat je dat als marechaussee nooit moet doen omdat je bij een noodoproep niet eerst de veters kunt gaan strikken. Met hoesjes om je schoenen kun je gewoon naar binnen en toon je toch duidelijk respect voor de andere cultuur.'

Jongeren

Rahmani probeert allochtone jongeren te bereiken omdat een deel van hen negatief over de Nederlandse overheid denkt. Dat merkte Rahmani ook toen mensen op internetfora voor allochtonen negatief reageerden op zijn uitverkiezing. Deze uitspraken lokten juist weer tegengestelde, positieve reacties uit. Deze discussie stoorde Rahmani niet, hij vond het juist goed voor het integratieproces.

Ambassadeursrol

De minister moedigde Rahmani aan om een ambassadeursrol voor minderheden bij Defensie te vervullen. Dat lijkt hij al te doen. Hij geeft presentaties over Defensie, de marechaussee en de kansen daar voor allochtonen. 'De mensen moeten weten dat je ongeacht huidskleur of komaf carrière kunt maken bij de krijgsmacht', aldus Rahmani.