Meerderheid Nederlanders: koopzondag moet blijven

26/01/2009 14:50

RenM|Matrix B.V.

78 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid wel belangrijkere zaken heeft waar ze zich mee bezig moet houden dan de koopzondagen. Winkelen op zondag is leuk en het is een moment om samen met anderen te delen. Moet de overheid zich daar wel mee bemoeien? Nee, blijkt uit een internet onderzoek onder een representatieve steekproef van 510 Nederlanders uitgevoerd door RenM Matrix.

Winkelen op zondag is leuk!

Driekwart van de Nederlanders winkelt wel eens op een koopzondag. Hiervan doet de helft dit omdat men dat een leuke tijdsbesteding vindt en/of omdat dit vaker de enige dag is waarop men samen met anderen kan gaan winkelen. Voor een derde van de koopzondag-shoppers is het fun-aspect zelfs de belangrijkste reden om op zondag te gaan winkelen.

Op zondag: winkelen in de binnenstad populairst

Bijna iedere koopzondag-shopper (95 procent) gaat wel eens op zondag winkelen in de binnenstad. Ook op zondag boodschappen doen bij de supermarkt of rondsnuffelen op de woonboulevard blijkt populair; dit doet gemiddeld 70 procent van hen. Een merkendorp wordt gemiddeld door 35 procent van hen wel eens op zondag bezocht.

Nederlander best tevreden met huidig aanbod aan koopzondagen

Een kleine meerderheid (60 procent) van de Nederlanders is tevreden met het huidige aantal koopzondagen per jaar bij hem of haar in de buurt. Voor 23 procent zouden dit er zelfs meer mogen zijn en voor 17 procent minder. Het gepredikte "de zondag is een rustdag, geen enkele winkel zou dan open mogen zijn" wordt slechts door 14 procent van de Nederlanders volledig ondersteund.

Politiek Den Haag, pak zaken aan die er echt toe doen!

Vorige week heeft het kabinet gedebatteerd over een wetsvoorstel voor een wijziging van de winkeltijdenwet. Dit wetsvoorstel zou het mogelijk moeten maken om het aantal koopzondagen in Nederland aan (strengere) banden te leggen. 54 procent van de Nederlanders vindt dit echter overdreven, winkeliers zouden dit zelf moeten kunnen beslissen. Sterker nog, de overheid kan zich beter op andere zaken concentreren. 78 procent van de Nederlanders vindt namelijk dat er veel belangrijkere zaken zijn waar de overheid zich mee bezig zou moeten houden.

Wij stellen het uiteraard erg op prijs als u bij verspreiding of publicatie de bron RenM Matrix vermeldt.

RenM Matrix, marktonderzoekers voor dienstverleners.

RenM Matrix voert als marktonderzoekbureau (lid van de Nederlandse Research Keurmerk Groep) regelmatig opinieonderzoek uit.

Onderzoeksverantwoording:

Titel persbericht: Meerderheid Nederlanders: koopzondag moet blijven! Onderzoeksmethode: Internetenqu(ee)te. Veldwerkperiode: 22-25 januari 2009. Aantal respondenten: 510 Nederlanders, representatief voor de Nederlandse bevolking, afkomstig uit Matrixpanel.





http://www.marktonderzoekers.nl

http://www.marktonderzoekers.nl