Gemeente Helmond


Bezoek en aanpasbaar bouwen

Sinds 2000 is bezoek en aanpasbaar bouwen naast het Politiekeurmerk Veilig Wonen en duurzaam bouwen, een duidelijk beleidsuitgangspunt van de gemeente Helmond.

Het is immers voor een ieder van belang dat een woning bezoekbaar is, en aan eventuele veranderende levensomstandigheden kan worden aangepast.

Door bij het ontwerpen van de woning reeds met een aantal aspecten rekening te houden is het mogelijk de beperkingen, die men ten gevolge van bijvoorbeeld een handicap heeft, tot een minimum te beperken. Dit betekent dat in de woning de doorgang bij bijvoorbeeld deuren voldoende breed is, drempels of niveauverschillen afwezig of voldoende laag zijn en voldoende bewegingsruimte beschikbaar is. Extra ruimte is namelijk nodig om te manoeuvreren met een rolstoel of rollator. Maar ook met een kinderwagen, een grote tas met boodschappen, de wasmand of bij een verhuizing blijkt voldoende ruimte van groot belang.

Door bij het ontwerp reeds rekening te houden met een deze aspecten zal de woning in de praktijk beter toegankelijk en bruikbaar blijken te zijn en zal de woning meer gebruiksgemak en comfort bieden. Tevens wordt de kans op ongevallen in een goed ingerichte woning beperkt.

De gemeente Helmond stelt dan ook regels ten aanzien van bezoek- en aanpasbaar bouwen. Voor alle nieuwbouwwoningen zijn de regels ten aanzien van bezoekbaar bouwen verplicht.

Vragen?

Indien u vragen heeft op het gebied van aanpasbaar en bezoekbaar bouwen kunt u contact opnemen met afdeling Bouwen & Wonen, Team Wonen van de gemeente Helmond, tel. (0492)587507.