Rechtbank Roermond


Voetbaltrainer uit Venlo veroordeeld voor ontucht met 14 minderjarige jongens

Roermond, 26 januari 2009 - De meervoudige strafkamer van de rechtbank Roermond heeft vandaag een 43-jarige inwoner van Venlo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 5 jaar. De rechtbank acht bewezen dat de man, die de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar vindt, in de periode van eind januari 2007 tot begin juni 2008, onder het mom van het uitvoeren van een medische keuring, ontuchtige handelingen heeft gepleegd bij veertien minderjarige jongens van rond de 10-12 jaar, die hij als voetbaltrainer onder zijn hoede had.

Tijdens de proeftijd moet de verdachte zich onder toezicht van de reclassering stellen en moet hij deelnemen aan een behandeling voor zedendelinquenten. Anders dan de eis van de officier van justitie, te weten 3,5 jaar gevangenisstraf, waarvan 1,5 voorwaardelijk en een beroepsverbod van 6 jaar, legt de rechtbank geen beroepsverbod op, omdat zij van mening is dat het geval van verdachte niet voldoet aan de voorwaarden die de strafwet aan deze bijkomende straf stelt.

De rechtbank is van oordeel dat verdachtes zogeheten modus operandi zó kenmerkend is voor deze verdachte en door hem zó consequent is uitgevoerd bij elk van de slachtoffertjes en hun ouders, dat dit van doorslaggevend belang is voor de overtuiging van de rechtbank dat hij de tenlastegelegde feiten heeft begaan. Zijn modus operandi bestond enerzijds uit het zogenoemde proces van grooming, waarbij de jeugdige voetballers en hun ouders werden `ingepakt' met mooie beloftes over voetballen bij profclubs, met gratis trainingen, toernooien en met voetbaltenues, en anderzijds uit het plegen van de ontuchtige handelingen in de setting van een keuring. Daarnaast heeft in het oordeel van de rechtbank meegespeeld dat verdachte voor vergelijkbare feiten in 2000 is veroordeeld en dat hij toentertijd dezelfde werkwijze heeft gehanteerd.

(Het vonnis wordt eind van de middag geanonimiseerd gepubliceerd op deze website)

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 26 januari 2009 Naar boven