Gemeente Noordwijkerhout

26/1/2009 - Resultaten opgravingen bij de Witte Kerk Op het oude kerkhof van de Witte Kerk is in 2005 door ArcheoMedia archeologisch onderzoek gedaan. De resultaten van dit onderzoek zijn door ArcheoMedia onlangs bekendgemaakt. Hieronder treft u een korte samenvatting van de resultaten aan.

Variatie aan skeletten
Er werden voornamelijk menselijke skeletten en houten grafkisten gevonden. Ook trof men funderingsresten van de kerk aan. In de graven lagen zowel mannen als vrouwen. De leeftijd van de overledenen varieert van pasgeborenen tot oude volwassenen. Er werden veel botresten van kinderen gevonden. Dit kan historisch verklaard worden door de bekende hogere kindersterfte.

Oost-west-begraving
Vrijwel alle skeletten lagen met het hoofd naar het westen en de voeten naar het oosten gericht. Men geloofde namelijk dat de wederopstanding van Christus in het oosten (richting Jeruzalem) zou plaatsvinden en dat men zelfs na de dood deze gebeurtenis zou moeten kunnen aanschouwen.

Drie individuen werden in omgekeerde richting begraven, dus met het hoofd in het oosten. De mogelijkheid bestaat dat het hier om priesters gaat. Priesters waren verondersteld op de dag van de wederopstanding hun gelovigen toe te spreken. Andere verklaringen zijn, dat degenen die de overledenen begroeven weinig waarde hechtten aan het gebruik om het hoofd naar het westen te begraven. Ook kan het zijn, dat men door het verplaatsen van de kist in de kerk of op het kerkhof het noorden kwijtraakte, aangezien er bij sommige kisten geen verschil was tussen het hoofd- en voeteneinde. Dit was vermoedelijk ook het geval bij een aangetroffen kindergrafje.
Bij enkele recentere begravingen zijn er aanwijzingen dat deze afgestemd werden op de inrichting van het kerkhof.

Meerdere begravingen tegelijkertijd
Van enkele begravingen is met zekerheid te zeggen, dat er twee of meerdere individuen op hetzelfde moment werden begraven. Ook werden er meerdere personen in één kist begraven.

Grafvondsten
Bij vier overledenen werden sieraden aangetroffen, zoals ringen en een rozenkrans van glazen en benen kralen. Andere grafvondsten waren knopen en speldjes die vermoedelijk gebruikt zijn om het dodenkleed dicht te spelden, een 18^de eeuwse rekenpenning, aardewerk, een ijzeren mes met een versierd houten mesheft en twee haarstukjes. Aangezien de begravingen dateren uit de late Middeleeuwen en Nieuwe tijd en volgens christelijke traditie werden begraven, bleef het aantal grafvondsten beperkt. Het meegeven van grafgiften strookten over het algemeen niet met de christelijke begravingstradities.

Grafmarkeringen
Er werden sporen aangetroffen van bovengrondse houten grafmarkeringen en van een grafsteen.

Datering graven en skeletten
Het was niet mogelijk een exacte datering voor alle graven en skeletten te geven. Op basis van de verkleuring van de grafkuil en kistaflijning, de conservering van het botmateriaal en het aanwezige aardewerk in de grafkuil kwam men tot de volgende dateringscategorieën: vóór 1250, vóór 1500, na 1500, 1500-1700, vóór 1700 en na 1700.

Sporen kerk onder Witte Kerk
Enkele graven zijn bouwhistorisch van groot belang, omdat deze zich onder de fundering van de kerktoren en het schip bevonden. Aangezien de toren tot de oudste stenen bouwfase van de Witte Kerk behoort, vormen deze graven vermoedelijk het bewijs dat er onder de Witte Kerk mogelijk nog grondsporen aanwezig kunnen zijn van een kleinere, oudere voorganger van de huidige kerk.