VNG steunt onderzoek naar financiële consequenties winkeltijdenwet

26/01/2009 16:06

VNG

Inperking van koopzondagen is zeker in deze tijd van financiële crisis schadelijk zijn voor de Nederlandse economie. Daarom onderschrijven de VNG en de G3 de motie die vraagt om een onafhankelijk onderzoek naar de inkomenseffecten voor ondernemers en de consequenties voor de werkgelegenheid bij inperking van koopzondagen. Al eerder heeft de VNG forse bezwaren aangetekend tegen de plannen van het kabinet om het aantal koopzondagen te verminderen.

Ook de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (G3) hebben in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het wetsvoorstel van het kabinet tot aanscherping van de toeristische bepaling van de winkeltijdenwet op het verkeerde moment komt. Juist in deze tijd van de kredietcrisis is het van wezenlijk belang voor de Nederlandse economie dat het ondernemerschap, de werkgelegenheid en de consumptieve bestedingen worden gestimuleerd.

Het ministerie van Economische Zaken liet in een eigen evaluatie van de winkeltijdenwet in 1999 weten dat de in 1996 bij wet vastgestelde verruiming van openingstijden van winkels een positief effect heeft op de economie: "Met tevredenheid kan worden teruggekeken op de eerste jaren ervaring met verruimde winkeltijden. De ruimere openstelling van winkels is goed ingeburgerd. Grote aantallen consumenten maken gebruik van de avondopenstelling en de koopzondagen. Binnen de detailhandel heeft de verruiming van de openstelling als banenmonitor gewerkt."

De VNG is van mening dat de beslissing over koopzondagen op lokaal niveau moet worden genomen. De beperkingen zoals genoemd in het kabinetsvoorstel doen geen recht doen aan de belangenafweging die in de gemeentelijke praktijk nodig is. De wetswijziging getuigt van wantrouwen ten opzichte van de gemeenteraad en doet tevens afbreuk aan de gemeentelijke autonomie. Ook de economische mogelijkheden voor gemeenten kunnen door deze wetswijziging zeer ongewenste effecten hebben.

Den Haag, 26 januari 2009