Siemens

Persbericht

0901.162

Den Haag, maandag 26 januari 2009

Siemens bouwt nieuwste landelijke systeem kilometerbeprijzing met satelliettechnologie

Siemens gaat in Slowakije het nationale systeem voor kilometerbeprijzing leveren met de laatste satelliettechnologie. Het technologieconcern levert de kastjes (on board units) in de voertuigen en het betalingssysteem. De kastjes in vrachtwagens en bussen ontvangen satellietsignalen en geven op basis hiervan hun exacte positie door aan het betalingssysteem via een GSM-verbinding. Het betalingssysteem verstuurt vervolgens de rekening aan de weggebruikers voor het afgelegde traject.

Het consortium SkyToll, gevormd door de bedijven Sanef en Ibertax, gunde de opdracht van 81 miljoen euro aan Siemens. De Slowaakse overheid selecteerde SkyToll eerder als hoofdaannemer. Doel is een netwerk van snelwegen en secundaire wegen te beprijzen, met een totale lengte van 2400 kilometer.

Siemens past in Slowakije dezelfde satelliettechnologie toe die inzetbaar is voor kilometerbeprijzing in Nederland. Kenmerkend voor deze technologie is dat de exacte positie van voertuigen bepaald kan worden met behulp van GPS-signalen van de satellieten, met behoud van privacy voor de weggebruiker. Anders dan conventionele techniek, wordt satelliettechnologie gebruikt om nauwkeurige beprijzing toe te passen naar plaats, tijd en milieukenmerken van voertuigen. De installatie van dure tolpoorten is hierdoor overbodig.