Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over de middelen van de politie

14 januari 2009

Antwoorden op kamervragen van het lid Qörüz (CDA), ingezonden 27 november 2008.


1. Vraag

Hebt u kennisgenomen van het krantenbericht over de politie: "Een tot op het bot uitgeklede organisatie"? 1)


1. Antwoord

Ja.


2. Vraag

Klopt het dat het team Leiderdorp over één dienstauto beschikt, waarmee zeven verschillende woongebieden met ongeveer 56.000 inwoners bediend moeten worden en dat dit aanrijtijden tot gevolg heeft van soms een halfuur?


3. Vraag

In hoeverre is dit conform de richtlijnen voor aanrijtijden?

Antwoord op de vragen 2 en 3

Team Leiderdorp kent de gemeenten Leiderdorp, Rijnwoude en Zoeterwoude, waarin gelegen zijn de woonkernen Leiderdorp, Zoeterwoude-Dorp, Zoeterwoude-Rijndijk, Hazerswoudedorp, Hazerswoude-Rijndijk en Benthuizen. Het team Leiderdorp heeft 5 herkenbare dienstvoertuigen. 1 niet-herkenbaar voertuig en 3 herkenbare zware motoren. De norm voor aanrijtijden in spoedmeldingen is dat in 90 % van de meldingen 15 minuten een politievoertuig ter plaatse is. Het team Leiderdorp scoort op dit thema 88,9 %. Op niet-spoedeisende meldingen is de afspraak dat binnen 30 minuten een eenheid ter plaatse is. Is dit niet mogelijk, dan wordt doorgaans contact gelegd met de melder om een nadere afspraak te maken. In voorkomende gevallen kan een beroep gedaan worden op assistentie van omliggende districten (m.n. district Leiden-Voorschoten).


4. Vraag

Waarom is het zo dat, als er een verdachte is aangehouden, er naar Alphen aan den Rijn gereden moet worden (20 minuten rijden) en als de cellen daar vol zijn, er doorgereden moet worden naar Gouda?

4. Antwoord

Hollands Midden kent 3 cellencomplexen, nl. in Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda. Het complex van Alphen, waar het team Leiderdorp het eerst op aangewezen is, is bijna nooit geheel bezet. Mocht dit toch het geval zijn, dan kan uitgeweken worden naar Leiden óf Gouda. Deze situatie doet zich slechts zeer sporadisch voor. Overigens worden tijdens de openingsuren van het teambureau van Leiderdorp aangehouden verdachten in eerste instantie opgehouden in een ophoudkamer van het teambureau in Leiderdorp gedurende maximaal 6 uur. Afhankelijk van onder andere zaakzwaarte en duur van het opsporingsonderzoek wordt een verdachte ofwel binnen de termijn van 6 uur in vrijheid gesteld ofwel in verzekering genomen en overgebracht naar een cel. Het is dus niet zo dat alle aangehouden verdachten in alle gevallen moeten worden overgebracht naar een cel.


5. Vraag

Kloppen de in dit bericht genoemde feiten over de afgenomen personeelssterkte? Is er sprake van onderbezetting?

5. Antwoord

De vergelijking met de personeelssterkte van het team Leiderdorp in 1994 gaat niet op. Taken die vroeger door het team moesten worden vervuld, worden nu door andere organisatieonderdelen gedaan. Met de verschuiving van taken is ook personeel overgegaan naar die andere onderdelen. Zo is bijvoorbeeld een belangrijk deel van de opsporingstaken en de daarbij behorende personeelscapaciteit overgeheveld naar districtsniveau. Ook zijn ondersteunende taken overgeheveld naar andere onderdelen. De huidige situatie is als volgt. De formatie van team Leiderdorp is 58,3 fte. Daarvan zijn 40,4 fte executieve functies in de schalen 6 I/m 8 (agent t/m brigadier). Daarnaast zijn er 10 studenten opgenomen in de formatie. De overige formatieplaatsen zijn voor publieksopvang, teamleiding en ondersteuning. De feitelijke bezetting van het team is 57,2. Daarvan zijn er 37,3 fte executieve medewerkers in de schalen 6 t/m 8 en 12 fte studenten. Een gegeven is dat de studenten, afhankelijk van het stadium van hun opleiding, beperkt beschikbaar zijn. Er is dus sprake van onderbezetting.


6. Vraag

Wat betekent dit alles naar uw mening voor het (on)veiligheidheidsgevoel van de burger, dit mede in het licht van mogelijke ongeregeldheden straks met de jaarwisseling?

6. Antwoord

De veiligheidssituatie in het teamgebied van Leiderdorp staat niet onder druk. Dit geldt zowel voor de veiligheidsgevoelens van de bevolking als voor objectieve cijfers. In de recent uitgekomen ranking van Binnenlands Bestuur staat Leiderdorp op plaats 147, Zoeterwoude op plaats 281 en Rijnwoude op plaats 388. Binnen het teamgebied van het team Leiderdorp bevinden zich t.a.v. de jaarwisseling geen risicolocaties. Er worden dus geen bijzondere problemen verwacht.


1) Eindhovens Dagblad, 22 november 2008 Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties