Hulpverleningsregio Haaglanden


Convenant AZIVO en CZ

Haaglanden 26 januari 2009

Hulpverleningsregio Haaglanden, Provincie Zuid-Holland en zorgverzekeraars AZIVO en CZ sluiten convenant

De Hulpverleningsregio Haaglanden, de Provincie Zuid-Holland en de zorgverzekeraars AZIVO en CZ hebben hun gezamenlijke inzet voor de ambulancezorg in de regio Haaglanden bekrachtigd in de vorm van een convenant. Aanleiding voor dit convenant was de situatie in 2007 toen zich serieuze samenwerkingsproblemen tussen de ambulancediensten en de CPA in de regio Haaglanden voordeden. Er bestond destijds een gevaar voor aantasting van de kwaliteit van de ambulancezorgverlening voor de burger in de regio Haaglanden.

Nieuwe wet
Inmiddels is een aantal maatregelen getroffen die geleid hebben tot een aanzienlijke verbetering van de situatie. Die is echter nog niet ideaal, want de organisatie van de ambulancezorg is nog te zeer versnipperd. Het ontbreekt in de regio nog aan de door de Regiegroep gewenste centrale regie en organisatie onder één bestuur. De gang daar naar toe wordt bevorderd door de invoering van een nieuwe wet, de Wet Ambulancezorg, die in december door de Eerste Kamer is aangenomen. De wet bepaalt dat vanaf 2011 in iedere regio nog slechts één vergunninghouder bevoegd is om ambulancezorg te verlenen. Dit inclusief de afhandeling van verzoeken om ambulancezorg in de meldkamer. De vergunning wordt voor onbepaalde tijd verleend door de minister van VWS.

Overgangsperiode
Op dit moment zijn er drie ambulancediensten binnen de regio Haaglanden die functioneren op basis van een vergunning die door de Provincie is verleend, twee private organisaties en één publieke. Daarnaast is er nog de zelfstandige Centrale Post Ambulancevervoer Haaglanden. Binnen twee jaar verandert deze situatie en zal sprake moeten zijn van één organisatie, die zowel publiek als privaat georganiseerd kan zijn. Dat gebeurt via een door het ministerie van VWS gevoerde gunningprocedure.
In de periode die daaraan vooraf gaat zullen gegadigden voor de vergunning van binnen en buiten de regio Haaglanden, mogelijk zelfs van over de landsgrens, zich met hun plannen kunnen melden bij de minister van VWS.

Adviestaken
In de Wet Ambulancezorg is vastgelegd dat de deelnemende organisaties in de Regiegroep adviestaken aan de minister van VWS hebben. Door middel van het convenant hebben ze afgesproken om daarbij dezelfde uitgangspunten te hanteren en gezamenlijk, dat wil zeggen in Regiegroepverband, te adviseren.
Daarbij gaat het met name om het advies aan de minister van VWS over de keuze van de gegadigde die uiteindelijk de vergunning voor Haaglanden zal verkrijgen. Dat zal gebeuren in de eerste helft van 2010.

---

Nadere informatie bij:
Drs. F.H. Buddenberg, portefeuillehouder geneeskundige aangelegenheden HRH, voorzitter van de Regiegroep Ambulancezorg Haaglanden Telefoon 015-3626915