Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


26 jan 2009

In 2008 minder auto's maar meer motoren en bromfietsen gestolen

Het aantal diefstallen van zowel personenauto's als zware bedrijfsauto's daalde in 2008 met 6 procent. Bromfietsen, motorfietsen en bestelauto's werden juist meer gestolen. Het totaal van de voertuigdiefstallen steeg hierdoor met 5,8 procent ten opzichte van 2007.

Meer motoren en bromfietsen gesloten
Het aantal gestolen motoren en bromfietsen nam in 2008 aanzienlijk toe. Ten opzichte van 2007 nam het aantal motoren dat gestolen werd toe met bijna 15 procent en het aantal gestolen bromfietsen zelfs met ruim 19 procent. Zo'n 40 procent van de motordiefstallen vond plaats in en om Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en in de politieregio's Limburg Zuid en Midden- en West Brabant. De meeste bromfietsen werden ook in de drie grote steden en in de regio Limburg-Zuid gestolen.

Van de gestolen tweewielers werd slechts zo'n 30 procent teruggevonden. Het is wel duidelijk dat veel van de tweewielers vrij gemakkelijk konden worden gestolen, doordat ze niet beveiligd genoeg geparkeerd stonden.

Afname autodiefstallen
Sinds de overheid en bedrijfsleven in 2000 zijn gaan samenwerken in de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is het aantal diefstallen van personenauto's gedaald met 55 procent. Wel worden er de laatste jaren relatief meer jonge auto's gestolen, door professionele criminelen. Hiervan worden er vrij weinig teruggevonden.

Ook de aantallen diefstallen van lichte bedrijfsauto´s daalden de afgelopen jaren met bijna de helft. In 2008 werden er echter 46 lichte bedrijfsauto´s meer gestolen dan het jaar ervoor. De meeste lichte bedrijfsauto's werden gestolen in de provincies Brabant en Limburg en in de politieregio's waarin de vier grootste steden liggen: Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Utrecht. Bij de zware bedrijfsauto's werd de helft gestolen in de provincies Brabant en Limburg.