Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


26 jan 2009

Kabinet stelt adviescommissie drugsbeleid in

Het kabinet heeft een adviescommissie drugsbeleid ingesteld die voor de zomer van 2009 een advies gaat uitbrengen of en zo ja, hoe het Nederlandse drugsbeleid moet worden aangepast.

De adviescommissie gaat het drugsbeleid niet alleen wegen in termen van veiligheid en volksgezondheid, maar kijkt ook naar het sociale en maatschappelijke perspectief (de schoolcarrières van jongeren, schooluitval, levensloop van mensen). Daarnaast onderzoekt de commissie ondermeer wat de toekomstmgelijkheden zijn voor het coffeeshopbeleid en of de plaatsing van bepaalde drugs op de lijsten I en II van de Opiumwet heroverwogen moet worden.

De instelling van de adviescommissie drugsbeleid maakt deel uit van de voorbereidingen die het kabinet treft voor de nieuwe integrale drugsnota. In het voorjaar van 2009 wordt de evaluatie van het huidige drugsbeleid afgerond, zodat de adviescommissie deze resultaten kan meenemen in haar oordeel. Het kabinet zal vervolgens het oordeel van de adviescommissie verwerken in de integrale drugsnota, die voor het einde van het zomerreces verwacht wordt.

Voorzitter van de adviescommissie drugsbeleid is prof. dr. W.B.H.J. van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.