CDA

Wim van de Camp: Kracht en ambitie noodzakelijk

Dit Programma met de titel Kracht en ambitie past als een jas. Europositief waar het kan, en nationalistisch waar het moet.

Waarom Europa?
De EU is een Internationaal sterke speler, Denk aan de economie en het veilgheids- en anti-terrorismebeleid.
Voor het CDA geldt het subsidariteitsbeginsel. Wat doet Europa en wat is van ons!
Europa is meer dan de optelsom van 27 landen. Het is ook een waardengemeenschap, vanuit de joods-christelijke traditie, met ruimte en waardering voor eigen identiteit.
Wat de burgers missen is geborgenheid. Europa is te ver weg en te bureaucratisch.

Kracht en ambitie
De titel van het programma: geeft onze inzet weer. Een krachtiger Nederland in een krachtiger Europa. Ambitie om dat te bereiken. Stilzitten is achteruitgaan.

Voor mij zijn de volgende themaâs van groot belang Asiel- en immigratiebeleid
Samenwerking is van groot belang om toestroom economische vluchtelingen te voorkomen
Geen nieuw generaal pardon in Europa
Bewaakte buitengrenzen en gezamenlijk terugkeerbeleid EU- inburgeringscursussen

Wat de economie betreft wil het CDA een competatieve economie: Dat beteken uitvoering van de Lissabonagenda

Wij zijn voorstander van het Rijnlandse model. Een overlegmodel met een internationale, innovatieve, maar ook goed gereguleerde kapitaalmarkt en met een flexibele, uitnodigende en activerende arbeidsmarkt.
Bestaande belemmeringen voor het vrije verkeer willen wij weghalen, wij willen minder regeldruk en harmonisatie allerlei nationale zaken zoals tolheffing.
Noodzakelijk is ook een beter toezicht op financiële instellingen En een strikte naleving van de bepalingen in het Groei- en stabiliteitspact! De EU-gelden in met name de nieuwe lidstaten moeten worden besteed. Betere controle en geld terugeisen dus!

Energie
Wij willen niet afhankelijk blijven van olie en gas uit Rusland en het Midden-Oosten.. Wij zetten in op duurzame energie als zonne- en windenergie, maar kernenergie is in de transite naar duurzame energie onmisbaar.

Uitbreiding
Hier gelden drie punten:
Het absorptievermogen van de EU is bereikt.
Turkije is nog lang niet klaar voor toetreding.. Wij passen de Kopenhagencriteria streng toe bij mogelijk nieuwe uitbreidingen Wij willen niet dezelfde fout maken als bij de toetreding van Roemenie en Bulgarije

Tot slot:
Europa en Nederland hebben elkaar nodig. Nederland heeft dankzij kabinetten-Balkenende een sterke uitgangspositie in de huidige crises.

Dat verschaft Nederland een solide basis om sterker uit de crises te komen
En Europa heeft economische meerwaarde en biedt zekerheid in veiligheid
Kracht, ambitie en zekerheid zijn daarbij de sleutelbegrippen.
---