CDA

Hoofdlijnen verkiezingsprogramma âKracht en ambitieâ

Het CDA-verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen stelt een krachtig Nederland in een sterke en stabiele Europese Unie centraal. Op een groot aantal terreinen zoals asiel- en migratiebeleid, gemeenschappelijk buitenlands, veiligheids- en defensiebeleid, criminaliteits- en terrorismebestrijding, energie- en klimaatbeleid is volgens het CDA duidelijk meer ambitie nodig.

In het verkiezingsprogramma is een onderscheid gemaakt tussen nationale taken en Europese taken: Wat doen we in Nederland, wat doen wij in de Europa?
Sociaal beleid en sociale zekerheid, volksgezondheid, onderwijs, pensioenen en AOW, integratie en cultuur blijven zaken waarin Nederland zelfstandig zijn beleid bepaalt.
Echter bij Asiel- en migratie-, Gemeenschappelijk Buitenlands Beleid, energie, criminaliteits- en terrorismebestrijding, klimaat- en energiebeleid dient Europa meer kracht en ambitie te tonen.

Gemeenschappelijk asiel- en migratiebeleid
Kracht en ambitie is ook nog om tot een beter gecoördineerd asiel- en migratiebeleid te komen, mede ter voorkoming van de toestroom van economische vluchtelingen. Het CDA keert zich tegen een eenzijdig generaal pardon in de lidstaten, aangezien een generaal pardon in een andere lidstaat gevolgen heeft voor Nederland.

De buitengrenzen van de EU moeten beter worden bewaakt door meer te investeren in het Europese grensagentschap Frontex en de Europese kustwacht.

De partij pleit ook voor een gemeenschappelijk en gecoördineerd terugkeerbeleid van illegale asielzoekers en migranten. Een gezamenlijke Europese inzet om de landen van herkomst te laten meewerken aan terugkeer is noodzakelijk. Zowel verplichte terugkeer als steun via ontwikkelingssamenwerking maken onderdeel uit van dit beleid.

Voor werknemers uit Roemenie en Bulgarije blijft wat het CDA betreft gedurende de overgangsperiode een tewerkstellingsvergunning noodzakelijk.

Het CDA wil verder dat er in hele EU inburgeringscursussen worden gegeven, om de integratie te stimuleren. Verder is het noodzakelijk dat Europeanen die zich voor langere tijd in een andere lidstaat vestigen kennis nemen van de geschiedenis en cultuur van de betreffende lidstaat.

Geen verdere uitbreiding EU
Het CDA voert een uitermate terughoudend beleid als het gaat om de verdere uitbreiding van de EU. Onverkort vasthouden aan de Kopenhagencriteria is het parool. De consolidatie van de EU in de huidige samenstelling is van groot belang in verband met de absorptiecapaciteit van de Unie.

De toetreding van Turkije is op dit moment volstrekt niet aan het orde. Het CDA constateert immers dat Turkije op dit moment niet voldoet aan deze Kopenhagencriteria. Het constateert dat er een stagnatie is als het gaat om de noodzakelijk hervormingen in Turkijke. Fundamentele verbeteringen zijn nodig om aan de gestelde eisen te voldoen. De met de EU gemaakte afspraken moeten volledig worden nagekomen.

Europese aanpak economische en financiële crisis Een Europese aanpak van de financiële en economische crisis is volgens het CDA noodzakelijk. Een krachtige Europese samenwerking biedt een solide basis voor een spoedig economisch herstel voor de open Nederlandse economie.

Op de middenlange en lange termijn moeten de maatregelen bestaan uit structurele wijzigingen in de financiële sector (risicomanagement, beloningsvormen, kapitaaldekking en balansversterking) en betere regels voor financieel toezicht, accountancy,garantiestellingen voor consumenten en kredietbeoordeling. Het CDA houdt onverminderd vast aan solide financiën,via het Groei- en Stabiliteitspact.

Meer concreet wil het CDA:
Een spoedige instelling van een Europees college van nationale toezichthouders. Dat moet zich ontwikkelen tot een centrale Europese toezichthouder op financiële markten en instellingen, gesteund door een netwerk van nationale toezichthouders. Een Europees stelsel voor depositogarantiestelling met een gezamenlijke limiet.
Strikte naleving van de bepalingen van het Groei- en Stabiliteitspact.

Energiebeleid
Gebruik van fossiele brandstoffen beinvloedt de klimaatverandering. Een actieve Europese energiepolitiek is noodzakelijk. Het CDA vindt dat er massaal geïnvesteerd moet worden in de transitie naar andere energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie. Kernenergie is daarbij onmisbaar als tussenschakel naar een meer duurzame energie. De ambitie van Nederland om gasrotonde te worden dient in het Europese energiebeleid te worden opgenomen.
Het CDA blijft verder streven naar een interne markt voor elektriciteit.

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid ook na 2013
Het CDA pleit voor voortzetting van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ook na 2013. Het GLB moet elementen bevatten als stimuleren van concurrentiekracht, en duurzaamheid en een marktconforme beloning van zichtbare prestatie van boeren die niet door de markt worden vergoed. Het GLB moet dezelfde orde van grootte hebben als het GLB 2007-2013.
Het landbouwbeleid moet een goede balans zijn tussen landbouwproductie en het beschermen van natuurgebieden en waardevolle landschappen. Innovatie is van groot belang. Er dient ruimte te zijn voor ondernemerschap van boeren.

---