Stichting Natuur en Milieu

zeekracht. wij en windenergie

Nieuwe weg bedreigt Amelisweerd

26 januari 2009 - Ruim 25 jaar nadat betogers landgoed Amelisweerd bezetten om het te beschermen tegen de aanleg van de A27, wordt het landgoed wederom bedreigd door een nieuwe snelweg. In plannen van Rijkswaterstaat staat een nieuwe snelweg ingetekend die pal langs het Utrechtse natuurgebied loopt. De weg zou parallel aan de A12 komen te liggen om af te buigen naar de A28. Daarbij scheert de verbindingsweg langs de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen.

De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) is de actie tot hier en niet verder! gestart en verzamelt handtekeningen tegen de aanleg van de weg. Natuur en Milieu ondersteunt deze actie van de NMU voor een mooi landschap en gezonde leefomgeving. Vandaag (dinsdag 27 januari 2009) biedt de NMU een petitie aan bij de Vaste Commissie Verkeer en Waterstaat van de Tweede Kamer. De belangrijkste boodschap van de petitie is:

1. Blijf af van waardevolle groene gebieden!
Schrap het onderzoek naar nieuwe wegen door Rhijnauwen, Leidsche Rijn, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, Rijnenburg, Arkemheen-Eemland, Hoogland-west en Birkhoven.
Het landelijk gebied rondom Utrecht en Amersfoort is onmisbaar voor een prettige leefomgeving en recreatiegebied voor bijna een miljoen inwoners.

2. Werk nú aan echt duurzame mobiliteit!
In de startnotities zijn fiets, openbaar vervoer en mobiliteitsmanagement onvoldoende uitgewerkt. Hier liggen nog heel veel kansen! Ga niet praten over nieuwe wegen, zolang er geen stevig pakket van duurzame maatregelen op tafel ligt, dat uitbreiding van wegen overbodig maakt.

3. Ga voor een gezonde leefomgeving!
Stel stevige ambities voor geluid, klimaat en luchtkwaliteit. De plannen moeten gericht zijn op de gezondheid van mensen en de leefkwaliteit. Hiervoor is meer nodig dan het voldoen aan de wettelijke norm.

Wil je deze actie steunen? Kijk dan op www.utrechtsnelweg.nl wat jij nog meer kunt doen om deze waardevolle groene gebieden te beschermen.

Natuur en Milieufederatie Utrecht

Publicatiedatum: 26-01-2009