Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Twee nieuwe bestuursleden Geesteswetenschappen

26 januari 2009

Het Algemeen Bestuur van NWO heeft per 1 december 2008 prof. dr. A.M.C. (Ans) van Kemenade en per 1 februari 2009 prof. dr. M.R. (Maarten) Prak benoemd tot leden van het Gebiedsbestuur Geesteswetenschappen.

Ans van Kemenade (1954) is hoogleraar Engelse taalkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en tevens directeur van het Onderzoeksinstituut Centre for Language Studies (CLS). Haar specialisme is variatie en verandering in zinsstructuren, meer in het bijzonder een comparatieve benadering van de geschiedenis van het Engels en het Nederlands. Zij publiceerde tal van artikelen, en meerdere monografieën en geredigeerde boeken, meest recent The Handbook of the History of English (2006). Zij was eerder actief in diverse commissies van Geesteswetenschappen en was tot 2008 voorzitter van het bestuur van de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap (LOT). Zij is hoofdorganisator en voorzitter van The 19th International Conference on Historical Linguistics, te houden in Nijmegen in augustus 2009.

Maarten Prak (1955) is hoogleraar sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en tevens directeur van het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC). Zijn specialisme is de sociale en economische geschiedenis van steden in de vroegmoderne periode in Nederland en Europa. In dat verband publiceerde hij onder meer artikelen over armoede, burgerschap, gilden, regenten en schutterijen. Voor een breed publiek publiceerde hij in 2002 Gouden Eeuw: het raadsel van de Republiek. Gouden Eeuw is tevens een overzichtswerk waarin het voornaamste historische onderzoek van de afgelopen decennia is samengevat. Prak speelde ook een belangrijke rol bij de publicatie van de publieksreeksen Geschiedenis van Amsterdam en Plaatsen van Herinnering.

Prof. dr. Franciska de Jong heeft het bestuur per 1 november 2008 verlaten en is aangetreden als lid van het Algemeen Bestuur van NWO. Prof. dr. Roeland van Hout (RU) en prof. dr. Siep Stuurman (EUR) treden per 1 februari terug als lid van het Gebiedsbestuur Geesteswetenschappen.