Stichting Wakker Dier

Zaanse mayo wordt scharrel
(26 januari 2009)
Zaanse mayonaise wordt scharrelmayonaise. Dit heeft fabrikant Van Wijngaarden van de bekende tube-mayonaise aan Wakker Dier laten weten. Wakker Dier voerde afgelopen jaar met radiospotjes en een postercampagne actie tegen de legbatterij-eieren in de mayonaise. Cabaretier Guido Weijers had een postercampagne in de bussen in de Zaanstreek. Afgelopen zomer kwam Zaanse al met een halfvolle mayonaise met scharreleieren en in de loop van 2009 zal alle Zaanse mayo met scharreleieren zijn gemaakt.

In 2002 startte Wakker Dier een legbatterijcampagne tegen de verkoop van legbatterij-eieren. In 2004 besloten de supermarkten en de meeste groothandels om het dieronvriendelijke ei uit de schappen te weren. Dat was een omslag van circa anderhalf miljard eieren. Afgelopen najaar startte Wakker Dier haar campagne tegen legbatterijeieren in koekjes, cake en mayonaise. Sindsdien zijn veel fabrikanten omgeschakeld naar diervriendelijkere scharreleieren. Onder andere Mars BV, Verkade, Johma, Bakker Bart, Van der Breggen ('s werelds grootste stroopwafelfabrikant), Remia, Gouda's Glorie, Bolletje, Aviateur (banket), Daelmans, Hanos en McDonald's zijn gaan scharrelen. Ben en Jerry's ijs gaat een stap verder en gebruikt eieren van kippen die echt buiten lopen.

Al in 1999 concludeerden de Europese landbouwministers dat de legbatterij niet langer acceptabel is. In de legbatterij leeft een kip op minder dan een A4'tje leefruimte (550 cm2) achter tralies. Ze heeft geen zitstok, legnest of scharrelruimte. Scharrelkippen (code 2) komen niet buiten, maar lopen wel los in een schuur met stro, zitstok en legnest. Vrije-uitloopeieren (code 1) en biologische eieren (code 0) komen van kippen die buiten lopen. In Nederland zitten nog steeds 19 miljoen kippen in de legbatterij. Een groot deel van de legbatterijeieren worden geëxporteerd. Het belangrijkste exportland is Duitsland maar ook daar gaan steeds meer winkels overschakelen op scharreleieren. Nederland is het meest pluimveedichte land ter wereld.