Waterschap Aa en Maas

water

Forse subsidie synergieprojecten water

Vijf miljoen Euro voor waterschap en gemeenten
Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat stelt een bedrag van 25 miljoen Euro ter beschikking voor de uitvoering van synergieprojecten in het Maasstroomgebied. Waterschap Aa en Maas en 10 gemeenten ontvangen hiervan gezamenlijk een bedrag van vijf miljoen Euro voor de zogeheten synergieprojecten. Deze regionale projecten zullen naast het verbeteren van de waterkwaliteit ten goede komen aan de bescherming tegen wateroverlast en bestrijding van verdroging van natuurgebieden. Door maatregelen voor verschillende doelen slim te combineren, krijgen ook natuur, landbouw, cultuurhistorie en recreatie een impuls. De rijksgelden zijn afkomstig uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES).

Samenwerking
Om te voldoen aan de eisen vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW), moeten waterschap en gemeenten tot 2015 een fors maatregelenpakket uitvoeren en stevig investeren. Het kabinet heeft nu in totaal 25 miljoen Euro beschikbaar gesteld om de afstemming van de verschillende maatregelen in het Maasstroomgebied te optimaliseren en meerwaarde te creëren. Hiervan is drie miljoen gereserveerd voor waterschap Aa en Maas en in totaal twee miljoen voor de gemeenten Bernheze, Cuijk, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Mill en Sint Hubert, 's-Hertogenbosch, St-Michielsgestel en Veghel. Centrale gedachte achter de subsidie is dat synergie zal ontstaan door intensief samen te werken en verder te kijken dan enkel de eigen primaire doelstellingen en gebiedsgrenzen. De belangrijkste uitdaging is om de maatregelen die op verschillende doelen zijn gericht, slim te combineren. De synergiegelden van het Rijk worden pas uitgekeerd, zodra alle maatregelen binnen één project zijn uitgevoerd.

Stroomversnelling
Het Integraal Gebiedsprogramma Bakel-Millheeze is één van de synergieprojecten en krijgt een impuls van één miljoen Euro. Naast het voor vissen passeerbaar maken van stuwen wordt hier een waterbergingsgebied ingericht, worden beken weer in een natuurlijke staat gebracht en wordt verdroogde natuur hersteld. Ook zal schoon hemelwater worden afgekoppeld, waardoor het rioleringssysteem en de rioolwaterzuivering niet onnodig worden belast en verdroging op lange termijn wordt tegengegaan.
Andere `synergie maatregelen' die worden uitgevoerd zijn gericht op het voorkomen van wateroverlast of verdroging van natuurgebieden en het verbeteren van de voorwaarden voor landbouw, recreatie, wonen en landschapsontwikkeling. Intensieve samenwerking en afstemming van de maatregelen vergroot de meerwaarde voor wonen, leven en werken in de genoemde gemeenten. Doordat waterschap en gemeenten vasthouden aan hun geplande investeringen, zorgt de rijkssubsidie voor een hogere totale investering in het watersysteem. Dit betekent dat de projecten ook versneld kunnen worden uitgevoerd.