Landstede

Medewerkers Landstede en Windesheim naar Excellence in Exile

Zwolle Afgelopen zondag bezochten medewerkers van Landstede en Windesheim de voorstelling Excellence in Exile in theater Odeon in Zwolle. Dit was in het kader van hun betrokkenheid bij het Internationale Schakeljaar voor hoogopgeleide anderstaligen. Het Schakeljaar is ter voorbereiding op een studie op het hbo (meestal Windesheim) maar soms ook het mbo 3/4 (meestal Landstede) en een enkele keer universiteit.

Excellence in Exile is een spetterende muzikale vertolking van de ontwikkeling en groei van vluchtelingen. Naast Adelheid Roosen speelt acteur en oud-UAF student Bright O. Richards een hoofdrol. Kofi Annan en Ruud Lubbers leverden een speciale bijdrage.

Doel
Het Schakeljaar heeft tot doel hoogopgeleide anderstaligen de kans te geven om zich op hun eigen niveau bij of om te scholen in Nederland, zodat ze ook hier hun talenten in kunnen zetten en niet gedwongen worden werk te doen dat ver onder hun niveau is. Het Schakeljaar Zwolle (er zijn er 10 in Nederland) is een samenwerkingsproject tussen Windesheim en Landstede.

Eigen verhaal in voorstelling
Bright O. Richards verwerkte zijn eigen ervaringen in het stuk. Zestien jaar geleden ben ik de burgeroorlog in Liberia ontvlucht. Het is heel bijzonder om mijn eigen verhaal te verwerken in deze voorstelling. Ik wil de vluchteling laten zien als held, een held die in een nieuwe samenleving moeilijkheden overwint en weer iemand wordt. Van iemand naar niemand naar iemand. Kijk maar naar mij. Ik maak nu voorstellingen voor onder meer het theater waar mensen naar komen kijken. Dat is me gelukt, mede dankzij de opleiding die ik aan de kunstacademie kon volgen.

Het heeft veel indruk op me gemaakt
Op 3 november 2008 ging Excellence in Exile in première in aanwezigheid van Koningin Beatrix. De voorstelling werd goed ontvangen door publiek en media. Sabina Alieva: Ik heb mezelf herkend en mijn hele leven. Het was prachtig en heeft veel indruk op me gemaakt. Mijn hoop is nu groter, naarmate mijn kennis over Nederland groeit.

De Volkskrant: Excellence in Exile is een zinderende vertoning. Er wordt veel gedanst en gezongen en de sfeer is lekker opgewekt. De teksten die Adelheid Roosen voordraagt, zijn mooi poëtisch en soms een beetje retorisch.

Leidsch Dagblad: Het sterkste argument om naar deze voorstelling te gaan is de muziek, van het subtiele Balkanensemble EtnoSaraj tot de prachtige Oezbeekse zangeres en harpiste Ekaterina Levental.

Nederland verspilt talent vluchtelingen
Het UAF wil met deze voorstelling en in haar werk laten zien dat vluchtelingen een zinvolle en bijzondere bijdragen leveren aan de Nederlandse samenleving. We komen hoogopgeleide arbeidskrachten te kort en toch komen vluchtelingen die hier hun diploma als arts of advocaat of ingenieur halen niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning als kennismigrant. Zij mogen niet aan de slag, tenzij zij eerst terugreizen naar hun land van herkomst.

Het UAF wil af van die onzinnige regel en roept de regering op om afgestudeerde vluchtelingen bij afstuderen hier in Nederland meteen een verblijfsvergunning te geven. Wij hebben deze talentvolle mensen dringend nodig. Jaarlijks studeren met hulp van het UAF circa 250 vluchtelingen af aan een universiteit of instelling voor hoger beroepsonderwijs die we met open armen zouden moeten verwelkomen.

Op 2 februari is de voorstelling nog te zien in de Stadsschouwburg in Groningen. Op de website www.uaf.nl kunt je meer informatie vinden over de voorstelling en het werk van de UAF.