Gemeente Rotterdam

Het schoolplein van de rooms-katholieke basisschool de Regenboog is omgebouwd tot een plek waar de schoolkinderen avontuurlijk kunnen spelen. Een groot klim- en klauterelement staat centraal op het geheel nieuw ingerichte schoolplein. Een initiatief van de schoolleiding en buurtbewoners, die hiervoor een Groene Duim wonnen. De actie Groene Duimen is bedoeld om met creatieve ideeën van Rotterdammers speelplekken, binnentuinen en buurtparkjes aantrekkelijk te maken.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent op 2 februari samen met wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) en portefeuillehouder Bram van Hemmen deze bijzondere Groene Duim. Ze doen dit door samen met leerlingen twee bomen op het plein te planten.

Prijswinnaar
Om een Groene Duim te kunnen krijgen, moet het idee simpel en snel uitvoerbaar zijn. En bewoners moeten betrokken zijn bij de uitvoering en het beheer van het plan. Dit plan voor het schoolplein heeft de jury tot Groene Duim verkozen omdat de initiatiefnemers het oude speelplein wilden omtoveren tot een innovatief ingerichte speelplek voor schoolkinderen.

Innovatief ingericht schoolplein
Het schoolplein is opgebouwd volgens het Zoneparc-principe. Zoneparc levert een innovatief ingericht schoolplein met een uniek concept op basis van drie verschillende zones: een RODE zone (sport), een BLAUWE zone (multi-activiteiten) en een GELE zone (rust). De visie achter de Zoneparc-speelplek is dat ieder kind recht heeft op onderwijs, sport, spel en bewegen. Daarmee richt Zoneparc zich in de eerste plaats op kinderen in de basisschoolleeftijd die opgroeien in buurten met een overheersende sociaaleconomische achterstand en/of een beweegarme omgeving.

Vorig jaar heeft de gemeente aan tachtig creatieve plannen Groene Duimen toegekend. Aan ideeën van Rotterdammers is dus geen gebrek. Met de nieuwe bomen, groene verrassingen en initiatieven voor een mooiere stad wordt Rotterdam steeds groener.

Bron: Gemeentewerken, 26-01-2009