PvdA Europees parlement


Geen discriminatie van vrouwen in sport

26 januari 2009

"Sport discrimineert niet, maar in de praktijk worden vrouwen in de sport wel degelijk gediscrimineerd. Daar moet een einde aan komen," vindt PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt.

Tijdens een conferentie vandaag in het Europees Parlement ging Bozkurt samen met Europese sportbestuurders en politici op zoek naar manieren om vrouwen in de sport op een gelijke manier te behandelen. Zo ijvert Bozkurt voor gelijk loon voor sportvrouwen, meer aandacht voor hen in de media en meer carrièremogelijkheden voor vrouwen in het sportmanagement.

"We willen niet nog 30 jaar op verandering wachten, nu is de tijd voor actie", zo liet Bozkurt weten.

De Franse denktank Sport et Citoyenneté steunt Bozkurt hierbij. Zij riepen samen op om met meer toewijding en met meer middelen sportvrouwen te stimuleren en te ondersteunen.

Het is bekend dat vrouwen in de sport op achterstand staan, maar het probleem is nooit concreet in kaart gebracht. Zij vragen de Europese Commissie daarom om onderzoek en er op toe te zien dat de Europese wetgeving, die gelijk loon voor gelijk werk voorschrijft, ook in de sportwereld wordt nageleefd. Bij de sportbestuurders dringen ze aan op een mentaliteitsverandering, zodat ook vrouwen eindelijk kunnen doorstromen naar managementfuncties.

Ook de Marokkaanse minister van sport en tevens lid van het uitvoerend comité van het IOC, Nawal El Moutawakel, sprak vandaag op de conferentie. Zij pleit voor het invoeren van quota om meer vrouwen bij de diverse sporttakken te betrekken.

Brusselse minister voor sport, Emir Kir, vindt dat het onderwijs een grotere rol moet spelen, om vrouwen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor een sportcarrière. Hij nam in Brussel het initiatief om migrantenvrouwen actiever aan sport te laten deelnemen door subsidie aan lokale sportverenigingen te verhogen. "Het is juist voor migrantenvrouwen een moeilijke stap om een sportclub binnen te stappen", volgens Bozkurt, "Sportverenigingen moeten zich daar bewuster van zijn en meer moeite doen om die vrouwen te laten meedoen. Dat is niet alleen gezond voor hen, het stimuleert bovendien hun integratie", aldus Bozkurt.