Ingezonden persbericht


COMITÉ 1F BELEID ORGANISEERT NIEUWJAARSMAALTIJD OM AANDACHT TE TREKKEN VOOR GEDWONGEN UITZETTINGEN.
20 januari 2009

AMSTERDAM --- Het Comité 1F Beleid organiseert op maandag 26 januari in de Maarten Lutherkerk in Amsterdam een Nieuwjaarsmaaltijd om aandacht te vragen voor de gedwongen uitzettingen en gezinsscheidingen bij Afghaanse vluchtelingen.

In Nederland verblijven sinds de jaren negentig honderden Afghaanse gezinnen die gevlucht zijn voor het schrikbewind van de Taliban. De immigratie- en naturalisatiedienst (IND) weigert deze vluchtelingen asiel te verlenen vanwege vermeende gepleegde oorlogsmisdaden. Maar zaken van deze vluchtelingen zijn de afgelopen voor de rechter gebracht, waarbij uit maar drie van de zevenhonderd zaken een veroordeling of gegrond verklaring van de zware beschuldigingen is voortgevloeid.

Ondanks het feit dat de IND in honderden zaken géén harde en individuele bewijzen heeft kunnen aanvoeren, is het merendeel van deze vluchtelingen een verblijfsvergunning geweigerd. Sinds afgelopen zomer zijn zeven vaders/echtgenoten van hun gezinnen gescheiden en gedwongen op het vliegtuig gezet richting Afghanistan. Minimaal negen vaders en echtgenoten zitten momenteel in detentie, gescheiden van hun gezinnen en in afwachting van gedwongen uitzetting.

Bij uitzettingen wordt door de immigratiedienst geen rekening gehouden met de gevaarlijke en instabiele situatie in het land van herkomst, die extra riskant is voor teruggekeerde vluchtelingen. De Engelse krant The Guardian berichtte in oktober nog over 20 door de Taliban vermoorde asielzoekers die door Australië waren teruggestuurd.

Ook geven zowel de IND als staatssecretaris Albayrak van Justitie aan geen rekening te houden met de gevolgen van de gedwongen uitzetting voor de gezinssituatie. In meeste gevallen gaat het om vaders die naar Afghanistan worden teruggestuurd. Zij laten zowel echtgenotes als kinderen achter. Het grimmige toekomstbeeld is dat deze vrouwen en kinderen een bestaan moeten zien op te bouwen in Nederland terwijl de vaders dag in dag uit in Afghanistan moeten vrezen voor hun leven.

Het Comité 1F Beleid organiseert nu een Nieuwjaarsmaaltijd om aandacht te vragen voor de gedwongen uitzettingen en de gevolgen ervan voor zowel de uitgeprocedeerde als de achterblijvende gezinsleden. In de Maarten Lutherkerk in Amsterdam zal, onder muzikale begeleiding, een warme Afghaanse maaltijd aangeboden worden aan vluchtelingen en hun advocaten, aan lokale en landelijke politici, maatschappelijke instellingen en hulporganisaties, en aan mensen van de media. Daaraan voorafgaand zullen betrokkenen hun persoonlijk verhaal vertellen

Het programma is als volgt:

11:30 ­ 12:00 Inloop
12:00 ­ 12:10 Opening
12:10 ­ 12:20 Welkomstwoord, dhr. Andreas Wöhle, predikant van de Maarten Lutherkerk 12:20 ­ 12:30 Verhaal van 1F-er over de angst voor gedwongen uitzetting 12:30 ­ 12:40 Verhaal van 1F-er wiens man is uitgezet 12:40 ­ 13:50 Mevr. de Bruin vertelt over de uitzetting van dhr. Hussaini 13:00 ­ 14:45 Open buffet met muzikale begeleiding 14:45 ­ 15:00 Afsluiting

Voor meer informatie over de Nieuwjaarsmaaltijd, over het Comité 1F Beleid, of voor een afspraak voor een interview, kunt u contacten opnemen met dhr. Biejan Poor Toulabi op 06-17 58 33 34 of een e-mail sturen naar info@comite1fbeleid.



Comite1FBeleid www.comite1fbeleid.nl info@comite1fbeleid.nl


---- --