Ingezonden persbericht




--- PERSBERICHT ---

Rotterdam, 20 januari 2009

Senegalese drumlegende DouDou N'Diaye Rose geeft workshop en masterclass in WMDC

Op maandag 26 januari komt de bijna 80 jaar oude percussievirtuoos en begaafd componist Doudou N'Diaye Rose voor een uniek programma naar het World Music & Dance Centre. Naast de vertoning van de DVD 'Djabote' over Doudou in het bijzijn van de meesterdummer zelf, geeft hij ook een workshop en een masterclass met mogelijkheid tot vragen stellen door het publiek.

De Senegalese Doudou N'Diaye Rose is een ware ambassadeur voor de Afrikaanse percussiemuziek. Hij is de componist van de nationale hymne van Senegal, percussieleraar aan het Institut National des Arts de Dakar en chef Tambour Major van het Nationaal Ballet van Senegal. De muziek van Doudou N'Diaye Rose is de inspiratiebron voor zowel hedendaagse componisten als muzikanten binnen jazz, rock en andere muziek.

Doudou N'Diaye Rose heeft een groot gezin met 38 kinderen die allemaal percussionist zijn. Eén van zijn zoons, Elhadji N'Diaye Rose, beschrijft zijn vader als volgt: "Doudou Ndiaye Rose, de drummeester uit Dakar, kent elk geheim dat schuilt in de taal van de tamtam. Wanneer zijn percussionisten op het podium verschijnen en de symfonie van drumslagen begint, loopt Doudou zich warm. Hij sluit zich pas bij hen aan als het ritme 'het juiste uur' heeft geslagen. Vanaf dat moment, en dat is het meest verbijsterende, heb je niet één keer het gevoel van verveling. Je vraagt je af hoe hij het voor elkaar krijgt om zijn drummers zo muzikaal te laten klinken. Er is niet enkel een vuurwerk van slagen, ook de melodie is wonderbaarlijk. Doudou laat zijn tamtams en de muziek zingen. Ze neuriën zachtjes en gaan over in uitvoerige ritmische bewegingen, ingewikkeld en onbegrijpelijk, en bereiken onze oren als een wonderlijke symfonie."

De afgelopen jaren genoot Doudou N'Diaye Rose een internationale carrière. Hij reisde de wereld rond, gaf overal succesvolle optredens en werkte samen met talloze grootheden als Miles Davis, The Rolling Stones en Peter Gabriel. Op maandag 26 januari is hij te zien en te horen in de intieme zaal van het World Music & Dance Centre!

Maandag 26 januari |Aanvang workshop: 15:30 / Aanvang masterclass 21:00 | Entree: gratis Meer informatie is te vinden op www.wmdc.nl

De podiumprogrammering van het WMDC wordt mede mogelijk gemaakt door de dienst Kunst en Cultuur en Deelgemeente Delfshaven.