Moeder- en vadercentra reageren op nota Gezinsbeleid

21/01/2009 07:00

MOVISIE

Ouders praten in de Tweede Kamer over participatie en opvoeding

Op 26 januari 2009 vindt de bijeenkomst Participatie en Opvoeding plaats in de Tweede Kamer. Tijdens deze bijeenkomst gaan moeders en vaders, verbonden aan moedercentra in Nederland, met elkaar in gesprek over de combinatie opvoeding en participatie van ouders. Daarmee reageren ze op de nota Gezinsbeleid van minister Rouvoet, waarin knelpunten staan beschreven rondom het hedendaagse gezin. Onder luisterend oor van Kamerleden, wethouders en raadsleden formuleren deze 'ervaringsdeskundigen bij uitstek' hun bevindingen, die vervolgens in een document aan de minister worden overhandigd.

Tijdens de bijeenkomst Participatie en Opvoeding gaat de aandacht uit naar de combinatie opvoeden en participeren. In hoeverre komt het nieuwe beleid hierin tegemoet? Welke aandachtspunten verdienen de prioriteit van ons kabinet? Zestig moeders en vaders vanuit de moeder- en vadercentra in Nederland formuleren vanuit deze invalshoek hun reactie op de Gezinsnota. Tijdens de bijeenkomst zullen ook Tweede Kamerleden, zoals Samira Bouchibti (PvdA), aanwezig zijn om de reacties rechtstreeks te kunnen waarnemen.

Met deze bijeenkomst tonen de ouders hun betrokkenheid bij de politiek over opvoeden. Vanuit hun verbondenheid aan moedercentra laten zij niet alleen hun ervaring spreken over opvoeden, maar met name ook over de samenhang met participatie van ouders in de samenleving. En hoe die volgens hen zou moeten zijn vormgegeven in de nota Gezinsbeleid.

In Nederland bestaan momenteel 45 moedercentra en 5 vadercentra waar vrouwen en mannen zich inspannen om hun sociale en economisch zwakke positie te verbeteren. Deze zeer laagdrempelige en in hoge mate op zelforganisatie berustende krachtcentrales vervullen meerdere samenhangende functies. Zij kennen een hoog intercultureel karakter en leveren belangrijke bijdragen aan de bevordering van de maatschappelijke participatie van vrouwen en mannen.

De bijeenkomst Participatie en Opvoeding is een gezamenlijk initiatief van Tweede Kamerlid Samira Bouchibti, de stuurgroep Moedercentra en MOVISIE. MOVISIE ondersteunt de Landelijke Netwerk Groep Moedercentra en Vadercentra.





http://www.movisie.nl/moedercentra