Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Onderzoek Naoberschap Nu in Grolloo van start

Op maandag 26 januari 20.00 uur vindt in Het Markehuis in Grolloo een informatieavond plaats over `Naoberschap Nu', een onderzoek naar wederzijdse dienstverlening door dorpsbewoners, zonder de tussenkomst van geld. Een eigentijdse en efficiënte vorm van het naoberschap van vroeger.

De deelnemers kunnen straks werk- en zorgtaken beter combineren en het verenigingsleven kan gebruik maken van bemiddeling bij vrijwilligersinzet. De presentatie wordt verzorgd door Stek en Streek, coöperatieve vereniging voor plattelandsontwikkeling. Ook wethouder Hedwig Udding-Blok van de gemeente Aa en Hunze zal aanwezig zijn en een toelichting geven op de rol van de gemeente. Het onderzoek is mogelijk door financiële bijdragen en ondersteuning van de gemeente Aa en Hunze en het Overlegorgaan Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Steeds meer dorpsbewoners ondervinden dagelijks de druk van het combineren van werk, zorg voor het huishouden, kinderen en het vrijwilligerswerk. Meer vrouwen zijn gaan werken, veel tieners hebben een baantje naast school en de zorgbehoefte onder ouderen is toegenomen. Ook is in veel kleine dorpen anders dan vroeger minder intensief sociaal contact, waardoor niet snel duidelijk is wie wat hulp kan gebruiken en wie dat kan bieden. Servicecentra als `Te Plak' in Friesland zijn er om in de groeiende vraag naar eenvoudige dienstverlening te voorzien. Het Nederlands Platform Ouderen en Europa (NPOE) heeft in elf dorpen coöperaties opgericht rond dienstverlening voor en door ouderen.

Maar hoe ligt de behoefte precies in Grolloo en welk systeem past daar het beste bij? Daarop wil het onderzoek antwoorden gegeven. `Naoberschap Nu' heeft de steun van het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen voor Grolloo en Omgeving (VDGO), Stichting Welzijn Aa en Hunze en van de gemeente. In het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied is een thema gewijd aan de `sociaal-economische vitalisering' van het platteland. Bewonersinitiatieven rond de verbetering van de voorzieningen en leefbaarheid in de dorpen kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de provincie. Om die reden heeft ook het Overlegorgaan NBEL een subsidie toegekend.

Op de informatieavond wordt eerst de problematiek rond `naoberschap' in kleine dorpen als Grolloo geschetst. Daarna licht Gerard Wezenberg van Stek en Streek het onderzoek toe. Een belangrijk onderdeel daarin is de vorming van een plaatselijke werkgroep van bewoners, die met hem de gegevens verzamelt, de ideeën voor vormen van wederzijdse dienstverlening bespreekt en uiteindelijk met een uitgewerkt voorstel voor Grolloo komt. Het onderzoek neemt ongeveer zes maanden in beslag. Nog voor de zomervakantie zal de werkgroep de voorstellen presenteren aan de bewoners, zodat die op een breed draagvlak kunnen rekenen. Daarna kan het systeem in de praktijk gebracht worden, in Grolloo en waarschijnlijk ook in andere Drentse dorpen.