Raad van State


maandag 26 januari 2009
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Flevoland van het bestemmingsplan "Kustzone Polderwijk" van de gemeente Zeewolde. Het plan voorziet in de aanleg van stranden en een start- en finisheiland voor een zeilschool in het gebied 'Wolderwijd en Nuldernauw'. Dit gebied is aangewezen als zogenoemd Vogelrichtlijngebied. De vereniging Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe is het niet eens met het bestemmingsplan en komt tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De vereniging vreest dat de kleine zwaan en de tafeleend zullen worden verstoord door de recreanten die het gebied bezoeken. De zwaan en de eend gebruiken het gebied in de winter als rust- en overwinteringsgebied. (zaaknummer 200800948/1)

11.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland, waarbij goedkeuring is onthouden aan het bestemmingsplan "Middenboulevard" van de gemeente Zandvoort. Aanvankelijk was de gemeente van plan om in het middengebied van de boulevard van Zandvoort toeristische voorzieningen en woningbouw mogelijk te maken. In het definitieve bestemmingsplan heeft de gemeente er echter voor gekozen om de bestaande woontorens toch te laten staan. Dit naar aanleiding van bezwaren van bewoners van de verschillende woontorens. De provincie heeft geweigerd goedkeuring aan het plan te verlenen, omdat het plan volgens haar wezenlijk gewijzigd is ten opzichte van het ontwerp daarvan. Volgens de provincie had de gemeente daarom een nieuwe procedure moeten volgen. De bewoners van de woontorens zijn het daar niet mee eens en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200800965/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hengelo heeft verleend aan Cobi Terminal Twente voor een containerterminal aan de Zuidelijke Havenweg in Hengelo. Het bedrijf ligt op het gezoneerde industrieterrein 'Twentekanaal-Zuid'. De vergunning maakt de uitbreiding van het bedrijf met een tweede portaalkraan mogelijk. Verder wordt de opslag uitgebreid van 30.000 naar 60.000 containers. Onder meer de Stichting Ruimtelijke Ordening en Milieu en een aantal omwonenden zijn het niet eens met de vergunning. De omwonenden vinden dat hun woningen op het industrieterrein beter moeten worden beschermd tegen geluidsoverlast. Ook is onduidelijk of er betere technieken beschikbaar zijn voor de zogenoemde 'spreader' die de containers oppakt, aldus de omwonenden. Ook vinden zij dat hun privéleven wordt aangetast door de geluidsoverlast. (zaaknummer 200801863/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door de staatssecretaris van Onderwijs om een aantal stukken over het beëindigen van de bekostiging van de basisschool Abraham el Khaliel volledig openbaar te maken. Een inwoner van Amsterdam had op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van de stukken verzocht. Het gaat onder meer om een voortgangsrapportage van september 2006 en een notitie van het interimbestuur van februari 2007. In die stukken heeft de staatssecretaris in totaal drie passages geschrapt. De staatssecretaris wil een passage in de voortgangsrapportage niet openbaar maken, omdat het gaat om een interne aangelegenheid binnen het bestuur van de school. Openbaarmaking zou volgens hem leiden tot onevenredig nadeel voor de persoon die in die passage wordt genoemd. De twee passages in de notitie van februari 2007 zijn volgens de staatssecretaris persoonlijke beleidsopvattingen en uitsluitend bedoeld voor intern beraad. De rechtbank in Amsterdam heeft in april van vorig jaar het beroep van de inwoner alleen gegrond verklaard voor zover het ziet op de voortgangsrapportage. De inwoner is het daar niet mee eens en komt tegen de onderdelen waarin hij door de rechtbank in het ongelijk is gesteld in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200804345/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Drenthe heeft verleend aan Motorcrossclub Zuidwolde voor een motorcrossterrein in de buurt van de rijksweg N48 bij De Wolden. De club beschikte niet over een milieuvergunning, maar gebruikte wel al het terrein. Twee inwoners van Zuidwolde vrezen voor schade aan de natuur en voor geluidsoverlast. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200802036/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.