Ingezonden persbericht


Update van kiezerslijsten in Democratische Repuliek Congo: Verenigde Naties doen een beroep op Zetes

Zetes verantwoordelijk voor

- de update van 6000 registratiekits

- de vorming van de opleiders van de Onafhankelijke Verkiezingscommissie
- de technische omkadering

Brussel (Belgium), 26 januari 2009 - Zetes, de Europese specialist in oplossingen voor de automatische identificatie van personen en goederen, kondigt de ondertekening aan van een contract met de Verenigde Naties voor de update van 6000 registratiekits. Deze stellen de Onafhankelijke Verkiezingscommissie van de Democratische Republiek Congo (DRC) in staat de kiezerslijsten van de DRC bij te werken.

In 2005 deed de DRC al een beroep op Zetes voor een census van haar bevolking ter gelegenheid van de nationale verkiezingen. De nieuwe overeenkomst gebeurt in het kader van de stedelijke, gemeentelijke en lokale verkiezingen die binnenkort worden georganiseerd. De lijsten die in 2005 werden opgesteld moeten worden geactualiseerd, met bijzondere aandacht voor het toevoegen van nieuwe kiezers die nu pas meerderjarig zijn en het verwijderen van overleden personen.

De registratiestations, die door Zetes werden geleverd aan de DRC ten tijde van het eerste contract, zullen worden geüpdatet. Zetes ontwikkelt een nieuwe versie van de software die de functionaliteit verbetert en die zal worden geïnstalleerd op alle stations. Daarenboven zorgt Zetes voor het trainingsprogramma en verzekert het de technische bijstand tijdens de census op het terrein.

Het project heeft een waarde van 2 miljoen EUR en loopt over een periode van enkele maanden, beginnend in het eerste semester van 2009.

Dit contract en diegene die onlangs werden gesloten met andere Afrikaanse landen werden vroeger verwacht door de Groep. Hun uitvoering in 2009 heeft tot gevolg dat de onderneming momenteel verwacht dat het geconsolideerde zakencijfer voor 2008 gelijkaardig zal zijn aan dat van 2007, en dat de retabiliteit (EBITDA op verkoop) in lijn zijn liggen met het objectief van 8% dat werd aangekondigd in de Tussentijdse Verklaring van 10 november 2008.

Alain Wirtz, CEO van Zetes: "De DRC was het eerste land dat de identificatie van zijn bevolking toevertrouwde aan Zetes in het kader van de nationale verkiezingen. Voor Zetes was en is dat project nog steeds een prachtige referentie, zowel op het Afrikaanse continent als in de rest van de wereld. Het gebruik van biometrie biedt namelijk de garantie dat elke persoon slechts één keer voorkomt op de kiezerslijsten. We zijn daarom dankbaar voor het vertrouwen dat de DRC en de Verenigde Naties in ons stellen en zijn verheugd met deze nieuwe samenwerking in het kader van de komende verkiezingen."

EINDE