Gemeente Putten

Gemeente Putten bespaart energie op openbare verlichting

Door de uitbreiding van Putten groeide ook de openbare verlichting van de gemeente Putten gestaag. Het aantal lichtmasten breidde zich uit van 3055 stuks in 2001 naar 3299 lichtmasten in 2008. Tot en met 2003 had de uitbreiding tot gevolg dat ook het energie-verbruik steeg tot 750.000 kWh. In 2004 veranderde dit en begon het energieverbruik langzaam te dalen.
Al in 1995 zijn alle oude energieverslindende lampen vervangen door zuinige gasÂontladingslampen (TL verlichting). De reden dat het energieverbruik de laatste jaren is gedaald, komt in hoofdzaak door het toepassen nieuwe technieken. Vroeger brandde de lamp met behulp van een transformator, nu brandt hij met behulp van elektronica. Het positieve hiervan is dat er een kleinere lamp gebruikt kan worden zonder dat de weg daardoor minder wordt verlicht. De elektronica zelf verbruikt ook minder energie dan de oude transformator.

De daling van het energieverbruik versterkte zich vanaf 2004 en resulteerde in 2008 in een energieverbruik van 600.000 kWh. Dit is een besparing van 100.000 kWh (een gemiddeld verbruik van 25 huishoudens) ten opzichte van het voorgaande jaar. Waren bovenstaande nieuwe technieken niet toegepast, dan zou het energieverbruik in 2008 naar schatting 800.000 kWh bedragen.
Het verminderen van het energieverbruik betekent een jaarlijkse kostenbesparing van ⬠25.000,00 voor 2008 en de komende jaren. Een besparing van ⬠1,00 per inwoner per jaar.

Nog niet alle lampen in de gemeente zijn uitgerust met moderne elektronica. Door deze lampen te vervangen of andere soorten verlichting toe te passen zal het energieverbruik voor de openbare verlichting in de toekomst nog verder kunnen dalen. Ontwikkelingen op het verlichtingsgebied gaan de laatste jaren in een stroomversnelling. Zo bestaat er nu de mogelijkheid de straatverlichting op bepaalde plaatsen 's nachts te dimmen of uit te doen. Ook deed een moderne lichtbron, de LED (Light Emitting Diode) zijn intrede. Door het toepassen van dit type lamp is het mogelijk om het energieverbruik nog verder te laten dalen. De Rimpelerweg is inmiddels als proef met deze verlichting uitgerust.
---