KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Limburg dressuur paarden 26 januari 2009

Minimale verschillen tijdens Regiokampioenschappen Limburg dressuur paarden

Afgelopen weekend zijn de KNHS Regiokampioenschappen van start gegaan. In Limburg deden vele combinaties hun best het felbegeerde startbewijs voor de KNHS Indoorkampioenschappen te bemachtigen. De Limburgse Regiokampioenschappen dressuur paarden werden van vrijdagavond tot en met zondagavond gehouden in het bekende Ruitersportcentrum Geraedts in Beek. De verschillen waren in veel klassen minimaal tijdens dit perfect georganiseerd kampioenschap door LR Het Edele Ros.

Klasse Z2 en Z1
Bij de finale op zondagmiddag veroverde Veerle Mullenders uit Meerssen, rijdend voor LR Grensland uit Roosteren, de kampioenstitel in de dressuurklasse Z2. Na de eerste proef op vrijdagavond stond ze derde in de klassering. Door een zeer sterke Kür op muziek waarbij ze ruim 2% voorsprong had, pakte ze de Limburgse kampioenstitel met haar paard Socrates een tienjarige bruine ruin van Kennedy. Lia van Stiphout uit Horst met Romeo die tot de finale aan de leiding ging, eindigde als derde in de Kür en behaalde zilver in het eindklassement. Ook de titel in de klasse Z1 bleef in Zuid-Limburg en was voor Johhny Stassen uit Maastricht, rijdend voor het Edele Ros te Beek, met het paard Damant 2. Met een minimaal verschil 65,84% tegen 65,69% was hij net iets sterker over twee proeven dan zijn clubgenote Gerryonne Schurgers met Warciano.

M2 en M1
De titel in de klasse M2 was voor Linda van der Meer uit Thull die met Rubidos Casper ook met een minimaal verschil, van 65,58 % tegen 65,14 %, de titel veroverde op Kristel van Hoef uit Weert met Urona L.E. Bij de prijsuitreiking liet het paard Volano een zevenjarige zwarte ruin van de hengst Ferro, die net de Limburgse titel in de klasse M1 had gewonnen, zich geen kampioensdeken opleggen of een rozet opsteken. De amazone Amy Mennen rijdend voor Caprilli uit Panningen: Volano is een heel brutaal en dominant paard die met beleid gereden moet worden. Echter een officiële prijsuitreiking kan hij helemaal niet tegen, want vorig jaar toen ik in Weert kampioen werd in de klasse L1 gooide hij me er zelfs vanaf. Ik rijd dit paard nu drie jaar en tijdens het trainen en het rijden van een proef is hij goed te hanteren, maar je moet met hem wel altijd goed bij de les blijven. Naast mijn fulltime baan als salesmanager rijd ik twee paarden en daarnaast geef ik zelf ook nog dressuurles. De paarden zijn in eigendom van Monique Cox uit Haelen die zelf ook actief is in de dressuursport. Wij krijgen altijd samen les van Alice Basten uit Meijel die goed les geeft en ons altijd nog veel huiswerk meegeeft. Dit is niet zonder resultaat, omdat ik met dit paard nu twee keer Limburgs goud en één keer zilver heb gewonnen. In principe houdt de eigenaresse Volano puur voor de hobby echter als er iemand komt die veel geld zou bieden dan het kan best zijn dat hij verkocht wordt. Over een paar weken start ik voor het eerst met hem op het KNHS Kampioenschap en ik hoop ook daar dan weer goed te scoren.

L2 en L1
Toen de speaker omriep dat Leontien Dings, parttime werkzaam op een makelaarskantoor, kampioen was geworden in de klasse L2 juichte de hele familie Dings uitbundig. De enorme inzet van heel de familie Dings heeft er mede voor gezorgd dat 22-jarige Leontien kampioen werd. De zussen Adrienne, Leontien en Coraly Dings zijn alledrie succesvol actief als dressuuramazone in de paardensport vanuit het agrarisch bedrijf van hun vader, die hen altijd begeleid tijdens de trainingen en wedstrijden, in Nederweert-Eind. Leontien Dings die al elf keer Limburgs en vijf keer Nederlands kampioen is geweest bij de ponys pakte gisteren in Beek haar eerste kampioenstitel bij de paarden. Met haar paard Winnetou D, een zesjarige bruine ruin van de hengst Obelisk gefokt door Willie van de Aa uit Vinkel, wist zij met een minimaal verschil het kampioenschap op te eisen. Met een percentage van 67,94 % over twee proeven gemeten had zij slechts 0,22 % voorsprong op Michelle van Heugten uit Helden met Prestige. Dings: Winnetou D heeft mijn vader als veulen gekocht en ik heb dit paard als driejarige samen met mijn vader zadelmak gemaakt en verder opgeleid. Op dit moment krijg ik wekelijks training van Bert Rutten uit Ell en daarnaast ook nog van Niels Valkenburg uit Weert. Mijn hele familie heeft er voor gezorgd dat ik deze kampioenstitel heb kunnen winnen. We helpen elkaar als zussen altijd en ook mijn vader staat altijd klaar en investeert veel geld in onze sport. Ik had niet verwacht deze titel te pakken omdat Winnetou D in de tweede proef in een verkeerde galop sprong die ik gelukkig snel kon herstellen. Het is best een pittig paard die zeer goed laat zien aan de jury wat hij kan. Normaal gesproken rijden we thuis de paarden door tot het Z-niveau en dan worden ze verkocht. Ik hoop echter dat dit paard langer bij ons blijft omdat het een heel fijn paard is om te rijden en daarnaast goed presteert. In de klasse L1 was het de zeer ervaren 27-jarige Nadja Bosten uit Wynandsrade die over twee proeven de sterkste was. Na de eerste proef die op zaterdag werd verreden stond ze al bovenaan met haar paard Zaphira B een vijfjarige bruine merrie van de hengst Rubiquil. Tijdens de finale op zondagmiddag vergrootte ze haar voorsprong en had zij met 68,03 % ruim 1,5 % voorsprong op Zinzi Aegten uit Neer met Power Star.

B
In de klasse B zaten de uitslagen van de finalisten ook heel dicht bij elkaar. De kampioenstitel ging naar Joyce Abraas uit Jabeek. De zesjarige vosruin met de naam Walkin on the Sunshine, afstammeling van de hengst Diamond Hit, reed twee heel sterke proeven. In de eerste proef kreeg Abraas van de driehoofdige jury een percentage van 68,22 % en in de tweede proef 67,83 %. Dit leverde een gemiddelde op van 68,03 % waarmee Abraas een voorsprong had van 0,28 % op de nummer twee Linda de Vries uit Ell met het paard Verginius. Abraas: Ik ben heel vaak bij de ponys kampioen geweest, maar dit is mijn eerste kampioenstitel bij de paarden. Het paard waarmee ik vandaag kampioen ben geworden is in eigendom van mevrouw Bijster uit Maastricht. Vanmorgen is in de klasse B de eerste proef gereden en daarom was mijn paard een beetje vermoeid waardoor hij voor mijn gevoel niet goed genoeg liep. Er is veel concurrentie in de klasse B omdat er heel veel goede paarden zijn en daarnaast is een foutje ook snel gemaakt.

Sjaak van Laer

Uitslagen Regiokampioenschappen Limburg dressuur paarden Uitslagen gemiddelde over twee proeven
Z2 proef + Kür op muziek: 1. Veerle Mullenders, Socrates, 67,11 %; 2. Lia van Stiphout, Romeo, 66,26 %; 3. Nicky Creemers, Plaisir, 65,90 %. Z1 twee proeven: 1. Johnny Stassen, Damant-2, 65,84 %; 2. Gerryonne Schurgers, Warciano, 65,69 %; 3. Monique Cox, Tatjana, 65,24 %. M2 twee proeven: 1. Linda van der Meer, Rubidos Casper, 65,58 %; 2. Kristel van Hoef, Urona L.E., 65,14 %; 3. Stephanie Kox, V-Power, 63,92 %.
M1 twee proeven: 1.Amy Mennen, Volano, 67,17 %; 2. Dionne Pereboom, Torino-Satt, 65,75 %; 3. Leonie Nijskens, Vivaldi, 33,84 % (tweede proef gestaakt).
L2 twee proeven: 1. Leontien Dings, Winetou D, 67,94 %; 2. Michelle van Heugten, Prestige, 67,72 %; 3. Lena Erlandsen, Gold Stern, 66,64 %.
L1 twee proeven: 1. Nadja Bosten, Zaphira B, 68,03 %; 2. Zinzie Aegten, Power Star, 66,67 %; 3. Steffanie Beckers, Waldo, 65,92 %. B twee proeven: 1. Joyce Abraas, Walking on the Sunshine, 68,03 %; 2. Linda de Vries, Verginius, 67,75 %; 3. Nadja Bosten, Zanna Zora, 67,03 %.