Persbericht

Citrix Project Independence: desktop computing zal nooit meer hetzelfde zijn

~ Lokale virtualisatie en centraal image management veranderen desktop computing op 5 belangrijke manieren ~

Vianen, 26 januari 2009 - Citrix Systems voorziet voor de komende jaren een radicale omslag in de manier waarop bedrijven desktops gaan inzetten. Nieuwe technologieën veranderen de manier waarop desktops worden beheerd en geleverd aan werknemers. Met de vorig jaar geïntroduceerde virtualisatie-oplossing Citrix XenDesktop kunnen desktops vanaf een centrale server virtueel worden geleverd aan eindgebruikers. Door de ontwikkeling van een nieuwe hypervisor, die direct op de PC of laptop van een eindgebruiker wordt geïnstalleerd, kunnen werknemers hun privé-omgeving en zakelijke IT-omgeving gemakkelijk gescheiden houden. Ze hebben nog maar één computer of laptop nodig, zonder dat de beveiliging van het bedrijfssysteem gevaar loopt.

Deze hypervisor heeft Citrix samen met Intel ontwikkeld en valt onder een nieuw project met de naam Project Independence. In dit project werkt Citrix nauw samen met partners als Microsoft en Intel om de manier te veranderen waarop desktops bij bedrijven worden ingezet en beheerd. De komende tijd zullen volgens Citrix vijf belangrijke trends op dit gebied plaatsvinden.

Trend 1: Neem je eigen laptop mee naar het werk
Bedrijven zullen steeds vaker toestaan dat werknemers hun eigen laptop meenemen naar het werk, zoals nu ook al gebeurt met mobiele telefoons. Nieuwe werknemers krijgen niet meer standaard een laptop van de IT-afdeling, maar krijgen een vergoeding voor de aanschaf van een laptop naar keuze. Door de installatie van een hypervisor op de laptop, kan de bedrijfsdesktop worden geleverd aan de gebruiker als een veilige, centraal beheerde virtual machine. De client hypervisor zorgt voor 100 procent isolatie, waardoor alle bedrijfsapplicaties en -gegevens goed beveiligd zijn.

Trend 2: Bedrijven geven meer uit aan koffie en kantoorartikelen dan aan desktopbeheer Bedrijven geven nu nog miljarden uit aan het beheer van desktops - van installeren, updaten, beveiliging en patchen tot het beheer van besturingsystemen en applicaties op elk apparaat. Net zoveel geld gaat naar de backup en recovery van gebruikersgegevens, reparatie bij hardware-problemen en het opstellen en uitvoeren van toegangsbeleid tot het bedrijfsnetwerk. Door de combinatie van gecentraliseerd image management en gepersonaliseerde virtuele desktops, gaan de kosten en complexiteit van desktopbeheer drastisch omlaag. IT-beheerders hoeven besturingssystemen en applicaties niet meer op elke individuele computer te beheren, maar kunnen met XenDesktop een centraal image van Windows en van elke applicatie beheren.

Trend 3: Werknemers krijgen toegang tot de bedrijfsdesktop vanaf elk willekeurig apparaat Veel werknemers zijn er al aan gewend dat ze hun zakelijke e-mail overal kunnen checken, vanaf elk apparaat met een internetverbinding. Door de inzet van virtuele desktops geldt straks hetzelfde voor hun desktop. Of ze nu thuis zijn, op kantoor of onderweg; met XenDesktop wordt hun eigen desktop naar het apparaat gebracht.

Trend 4: Gebruikers kunnen moeiteloos switchen tussen hun werkomgeving en persoonlijke desktop Veel bedrijven staan toe dat werknemers persoonlijke applicaties en documenten op de bedrijfscomputer opslaan. Dit brengt echter veel risico en complexiteit met zich mee. Het leveren van de bedrijfsdesktop vanuit het datacenter als beveiligde virtual machine neemt deze bezwaren echter weg. Werknemers kunnen in dit model switchen tussen hun werk en de persoonlijke IT-omgeving, zonder risico voor de werkgever.

Trend 5: Werknemers zullen nooit meer klagen over de traagheid van hun PC Als desktops worden geleverd als een service, is het eenvoudig om het beheer, patches en upgrades centraal uit te voeren en meteen te leveren naar alle gebruikers. Hierdoor hoeven gebruikers niet meer te wachten totdat de IT-afdeling een patch of update op hun computer komt installeren - ze ontvangen de vernieuwde desktop meteen op hun computer. XenDesktop maakte dit al mogelijk voor gebruikers die verbinding hadden met het internet, met Project Independence kunnen virtuele desktops straks ook offline opereren.

Beschikbaarheid
Citrix XenDesktop en de gehele Citrix Delivery Center productfamilie zijn al beschikbaar. De introductie van Project Independence, waaronder de nieuwe Xen client hypervisor die is geoptimaliseerd voor Intel vPro-technologie, is gepland voor de tweede helft van 2009. Voor meer informatie over Project Independence: http://www.citrix.com/projectindependence

Het volledige, Engelstalige persbericht is te vinden op: http://www.citrix.com/English/NE/news/news.asp?newsID=1685761

(670 woorden)